Svijet     | 19.03.2019. 21:31 |

Salvini zabranio iskrcavanje migranata na tlo Italije

FENA Internet

MADRID, 19. marta (FENA) - Spašene izbjeglice i migranti, njih 49, među kojima se nalaze i djeca, ostali su "zatočeni" na moru nakon što je italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini zabranio njihovo iskrcavanje s broda nevladine organizacije na italijansko tlo.

Osoblje broda italijanske organizacije "Mediterranea Saving Humans" spasilo je migrante s broda koji je tonuo u blizini libijske obale i dovelo ih u blizinu italijanskog otoka Lampeduse, javlja agencija Anadolija. 

Međutim, nije im odobreno iskrcavanje na otok, a ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini je na Twitteru poručio da su "italijanske luke bile i ostaju zatvorene".

Salvini je danas ponovio poruku, navodeći da Italija neće popustiti pred ucjenama nekih grupa koje "pomažu trgovinu ljudima".

- Što se mene tiče, migranti mogu biti izliječeni, nahranjeni, obučeni i dobiti svu udobnost, ali neće kročiti nogom na italijansko tlo - kazao je Salvini za televiziju SkyTG24.

Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je odluku prema kojoj brodovi koji spašavaju ljude na Sredozemlju koji nisu italijanski i koji ne sarađuju s vlastima u Rimu nemaju pravo koristiti italijanske luke.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta