Bosna i Hercegovina     | 19.03.2019. 12:34 |

Predstavnici Dječijeg parlamenta Općine Novi Grad Sarajevo u Ženevi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - U okviru realizacije projekta "Grad/općina po mjeri djeteta" egzistira Dječiji parlament Općine Novi Grad Sarajevo, čiji su predstavnici, predsjednik Adin Memić zajedno sa bivšim predsjednikom DP-a Farisom Bučom, dobili priliku da se obrate članovima Ujedinjenih nacija Komiteta za prava djeteta u Ženevi, te iznesu mišljenje i prezentuju izvještaj o položaju djece u BiH. 

Memić je govorio o temi "Pravo na kvalitetno obrazovanje", te predstavio poteškoće u obrazovnom sistemu i istakao kao najveći problem to što o njemu odlučuju samo oni koji su davno izašli iz školskih klupa, a ne konsultuju profesore i djecu.

Istakao je da su članovi Komiteta bili iznenađeni činjenicom da je u Bosni i Hercegovini samo osnovno obrazovanje obavezno, ali da su bili zadovoljni izlaganjem i da su pokazali interesovanje za rješavanje problema djece iz BiH. 

Koordinatorica projekta "Grad/općina po mjeri djeteta" Amra Hašimbegović Vučković navela je da taj projekt doprinosi poboljšavanju aktivnosti na nivou općine na zaštiti prava djece u skladu sa evropskim standardima, a Akcionim planom za djecu Općine Novi Grad Sarajevo za period 2018. - 2020. je osigurana potpunija zaštita prava djece u svim oblastima života, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila Dan Armije RBiH i 32. godišnjicu njenog formiranja

Općina Novi Grad izdala urbanističku saglasnost za izgradnju 12. transverzale na njenom području

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!