Kultura     | 18.03.2019. 19:47 |

Likovna lirika Salima Obralića u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - U  Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo, u saradnji s Bošnjačkim institutom – Fondacijom Adila Zulfikarpašića, otvorena je danas izložba “Likovna lirika Salima Obralića”.

U fokusu izložbe je poetičnost - pjesnička nota u skladnoj vizuelnoj igri oblika, boja i tekstura motiva utemeljenih u tradiciji i duhu bosanskohercegovačkog bića.

Govoreći o liku i djelu ovog umjetnika direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić istakla je da ga je upamtila kao skromnu i samozatajnu osobu.

- Upoznali smo ga 2012. godine kada smo imali priliku predstaviti izložbu njegovih djela “Počitelj ljeti i zimi”.  Imao je vrlo jaku kreativnu energiju, tako da smo bili počašćeni biti domaćini njegovih djela. Za nas je ova izložba posebnog emotivnog značaja jer je prva na kojoj se predstavljaju djela Salima Obralića nakon njegove smrti - rekla je ona. 

Pored umjetničkih djela Salima Obralića koja su dio fundusa Bošnjačkog instituta, u Galeriji Općine mogu se pogledati i njegova djela ustupljena iz JU “Muzej Sarajeva”, Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, Udurženja likovnih umjetnika BiH, te prijatelja i saradnika Bošnjačkog instituta, Enisa Loge.

Hazim Obralić je kroz svoj kreativni život posvetio punu pažnju Bosni, a posebno Hercegovini.

- Izložba koju danas otvaramo ima za cilj da promoviše dragulj bosanskohercegovačke umjetnosti. Slikarstvo Obralića je značajno za našu kulturu jer je on bio izuzetno svjestan, zreo i sposoban umjetnik koji je uspio u svojim sadržajima da spoji tradicijske motive sa formom  savremenog slikarskog jezika. Nao ovim platnima vidimo preplitanje apstraktnog i konkretnog, poetskog nadahnuća i slikarske virtuoznosti - kazao je kustos izložbe Ermin Lagumdžija.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je izrazio svoje zadovoljstvo što saradnju s institucijama kulture nastavljamo kroz rad Galerije i u ovoj godini: “Drago mi je da imamo priliku pogledati orginalne slike umjetnika Salima Obralića, to daje posebnu vrijednost ovoj izložbi”, dodao je načelnik Efendić.

Izložbu su danas imali priliku pogledati učenici OŠ ”Meša Selimović”, a za sve  posjetioce ista je otvorena do 8. aprila, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo