Bosna i Hercegovina     | 18.03.2019. 12:43 |

UNDP - Pokazna vježba spašavanja na rijeci Bosni sutra u Doboju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - U sklopu projekta Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa (IDRM), koji finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u proteklih nekoliko mjeseci osigurana je nova oprema i obuka spašavanja na rijeci za tim Civilne zaštite Doboj.

UNDP je također osposobio “Sistem za analizu rizika od katastrofa” (DRAS) – prvu online platformu koja pruža ažurne informacije donosiocima odluka i građanima o izloženosti prirodnim katastrofama – poplavama, klizištima i zemljotresima u Doboju.

Iz UNDP-ja kažu da kao odgovor na sve učestalije ekstremne vremenske pojave Projekt "Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa“ (IDRM) ima za cilj ojačati institucionalne kapacitete za smanjenje rizika od katastrofa (DRR) na svim nivoima vlasti postavljanjem pravnih i strateških okvira i provedbom mjera za upravljanje rizicima od katastrofa i klimatskih promjena.

IDRM projekt se realizuje u saradnji s Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Federalnom upravom civilne zaštite, Odjelom za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, kantonalnim i općinskim vlastima, te drugim agencijama, saopćeno je iz UNDP-ja.

Vježba spašavanja na rijeci Bosni bit će održan sutra u Doboju (most prema Željezničkoj stanici).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo