Svijet     | 18.03.2019. 11:15 |

Rouhani: Iran će pokrenuti zakonski postupak zbog američkih sankcija

FENA Internet

TEHERAN,  18. marta (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u ponedjeljak da će iranska vlada pokrenuti zakonski postupak u Iranu protiv američkih zvaničnika koji su uveli sankcije njegovoj zemlji kao uvod u pokretanje tužbe pred međunarodnim sudovima.

Rouhani je izjavio u govoru emitovanom uživo na državnoj televiziji da su američke sankcije stvorile ekonomske probleme, među kojima su slabljenje iranske nacionalne valute rijala i jačanje inflacije.

Sjedinjene Države ponovo su uvele sankcije Teheranu nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio u maju prošle godine da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, dogovorenog s pet ostalih svjetskih sila. 

Rouhani je izjavio da je naredio ministarstvima vanjskih poslova i pravde da "pokrenu zakonski postupak pred iranskim sudovima protiv onih u Americi koji su osmislili i uveli sankcije Iranu".

- Te sankcije predstavljaju zločin protiv čovječnosti - kazao je.

Ukoliko iranski sudovi donesu presude protiv američkih zvaničnika, Iran će nastaviti s pravnim postupkom protiv njih pred međunarodnim sudovima, kazao je predsjednik Rouhani.  

- Amerikanci imaju samo jedan cilj: oni žele da se vrate u Iran i da ponovo vladaju našom zemljom - izjavio je Rouhani, ponavljajući iranski stav da američke sankcije imaju za cilj svrgavanje iranske vlade i postavljanje one koja je u savezništvu s američkom politikom. 

Sankcije dopuštaju trgovinu humanitarnim robama kao što su hrana i lijekovi, ali mjere uvedene bankama i trgovinske restrikcije mogu čak i poskupiti takve robe i otežati njihovo plaćanje.

Trump je izjavio kada se povlačio iz istorijskog sporazuma iz 2015. godine kojim su ukinute međunarodne sankcije Iranu u zamjenu za limitiranje nekih aspekata njegovog nuklearnog programa, da sporazum nije uspio obuzdati iranski raketni program i njegovo uplitanje u regionalne sukobe, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta