Svijet     | 17.03.2019. 17:33 |

Zuzana Caputova na putu da postane prva predsjednica Slovačke

FENA Internet

BRATISLAVA,  17. marta (FENA) - Vladina kritičarka  Zuzana Caputova osigurala je u nedjelju uvjerljivu pobjedu nad kandidatom vladajuće stranke u prvom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj održanih rokom vikenda, primičući se za korak bliže promociji prve slovačke predsjednice države.

Zvanični rezultati pokazali su da je Caputova osigurala više od dvostrukog broja glasova za svog suparnika Marosa Scefovica, što ukazuje da je izborno tijelo odbacilo politički establishment nakon prošlogodišnjeg šokantnog ubistva istražnog novinara koji je pisao o korupciji.

Skoro je sigurna pobjeda liberalne ekološke aktivistice, koja je osvojila 40 posto glasova, u drugom krugu izbora zakazanom za 30. mart nad potpredsjednikom Evropske komisije Scefovicem, koji je osvojio samo 19 posto glasova.

Ishod predsjedničkih izbora vjerovatno će izazvati uznemirenost u vladajućoj stranci Smer-SD uoči općih izbora zakazanih za narednu godinu.

- Caputova ima tako veliko vodstvo da bi Scefovic morao privući skoro sve glasače poraženih kandidata, i to bi bilo nemoguće - izjavio je politički analitičar sa sjedištem u  Bratislavi, Grigorij Meseznikov, za AFP.

- Birajući Caputovu, građani su uputili snažan poziv za promjene nabolje u skladu s vrijednostima liberalne demokratije. Oni koji žele kontinuitet Smer-SD na vlasti sada su očigledna manjina - kazao je Maseznikov.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana