Bosna i Hercegovina     | 17.03.2019. 07:28 |

Lagumdžija: Postoji veliki broj prijatelja koji su spremni na nam pomognu

FENA Fedzad Forto

BAKU, 17. marta (FENA) - Postoji veliki broj prijatelja BiH i Balkana u cjelini koji su spremni da pomognu i koji vide da je budućnost BiH kao društva zajedničkih vrijednosti, kao multikulturnog društva koje će biti uzor za ostatak svijeta, izjavio je za Fenu u Bakuu Zlatko Lagumdžija, član Upravnog Međunarodnog centra Nizami Ganjavi, koji je u protekla tri dana bio domaćin Sedmog globalnog Baku foruma.

Ovaj događaj okupio je više od 500 učesnika iz 55 zemalja svijeta, uključujući četrdesetak bivših i osam aktualnih šefova država i vlada, brojne političke ličnosti, predstavnike akademske zajednice i druge. Forum je završen sinoć gala večerom uz bogat kulturno-umjetnički program. Na forumu je organiziran i poseban panel posvećen sadašnjosti i budućnosti Balkana. Organizator skupa Međunarodni centar Nizami Ganjavi je nastao na idejama i tradiciji velikog pjesnika i mislioca iz ovog dijela svijeta, kojeg neki nazivaju i "arapski Shakespeare"

Lagumdžija je istaknuo da je velika stvar da je na jednom ovakvom skupu BiH bila u fokusu na ovakav način. Bila je u fokusu kao dio priče o Zapadnom Balkanu u cjelini, i to kad se svijet suočava sa nizom izazova i problema. Naglasio je da je značajno i to što je na forumu bilo veliko prisustvo istaknutih političkih ličnosti iz BiH: član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i drugi. Posebno važno što je odnos prema BiH bio ovakav imajući u vidu preostale panele na Forumu, a to su bile teme koje su na dnevnom redu glavnih donosilaca odluka u svijetu, kao što su rast Kine, odnos velikih sila, nove tehnologije i lažne vijesti...

- Mi smo u cijeloj toj priči bili u fokusu javnosti, ali ne zato što smo krenuli nizbrdo, nego zato što je bitno da krenemo uzbrdo - kaže Lagumdžija.

Navodi da postoji veliki broj prijatelja BiH i Balkana u cjelini koji su spremni da nam pomognu i koji vide da je budućnost BiH kao društva zajedničkih vrijednosti, kao multikulturog društva koje će biti uzor za ostatak svijeta, a ne "babaroga" za ostatak svijeta. 

- Mogu reći da je opća konstatacija da ne postoji alternativa za BiH i čitav region onome što se naziva "integrirane države u Evropsku uniju" na vrijednostima Evropske unije, te, kako su mnogi rekli, na vrijednostima po kojima je BiH vijekovima bila poznata, kao prostor u kojem su različitosti naše bogatstvo, a ne naša slabost - kazao je on.

Kada je u pitanju podrška ljudi koji dolaze iz EU, posebno Bugarske i Rumunije, kao prethodnog i sadašnjeg predsjedavajućeg EU-om, poruka je da se mora ubrzao ući u proces približavanja čitavog Zapadnog Balkana EU, naročito BiH.

- Osnovna je poruka, koje neki postaju svjesni u strahu, a neki u nadi, da Evropska unije sa svim svojim problemima koje sada ima, uključujući teroristički napad na Novom Zelandu, šta se može dogoditi drugima u onoj mjeri u kojoj se budu ponašali onako kako su se ponašale snage koje su ubijale BiH od 1992. do 1995. godine. Ne postoji mjesto na svijetu koje rak rana zvana segregacija, podjele, nacionalizmi, vjerska netrpeljivost ne može uništiti - zaključio je Lagumdžija.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lagumdžija na prijemu povodom 18 godina OSBiH: Slavljenje uspjeha i izgradnja mostova

Delegacija Ratne škole američke kopnene vojske posjetila stalnu misiju Bosne i Hercegovine pri UN-u

Lagumdžija sa predsjednicom IRMCT-a: Od suštinske važnosti da se arhivi tribunala smjeste u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo