Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 14:26 |

Osude napada na Festival 'Merlinka' u Tuzli

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Organizacije okupljene oko Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuju ispisivanje homofobnih grafita u vezi sa Festivalom "Merlinka", te traže od policije i pravosuđa Tuzlanskog kantona da adekvatno reaguju, istraže i procesuiraju ovo krivično djelo, kao i da se ovakva djela definišu kao krivična djela počinjena iz mržnje.

Pred otvorenje 5. queer festivala "Merlinka" u Tuzli, na nekoliko gradskih lokacija u proteklim danima postavljeni su plakati kojim se građani i građanke Tuzle pozivaju na protest ispred Ateljea "Ismet Mujezinović" zbog "sprečavanja otvaranja i održavanja nakaradnog i nemoralnog Queer Festa". Danas, na dan otvaranja Merlinke, na tom je Ateljeu osvanuo homofobni grafit "Pederi, liječite se!", saopćeno je iz Koalicije.

Koalicija od institucija za zaštitu ljudskih prava u BiH i predstavnika vlasti zahtijeva da javno osude svaki homofobni i transfobni grafit/napad, kao i da poduzmu konkretne mjere za borbu protiv homofobnog i transfobnog nasilja, te adekvatno zaštite organizatore i učesnike Festivala "Merlinka" u Tuzli.

Iako je jedna od prvih asocijacija za 'krivično djelo počinjeno iz mržnje' fizičko nasilje i/ili ubistvo, pojam obuhvata širi spektar različitih krivičnih djela, kao što su: oštećivanja tuđe imovine, pljačka, krađa, ucjena, zastrašivanje, ugrožavanje sigurnosti, prijetnje, pisanje prijetećih grafita, uznemiravanje, seksualno napastvovanje, nanošenje tjelesnih povreda, ubistvo i mnoga druga krivična djela koja su zabranjena krivičnim zakonima BiH, njenih entiteta i Brčko Distrikta, podvučeno je u saopćenju.

Koaliciju za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje čine Asocijacija za demokratske inicijative iz Sarajeva, Centar za mlade Kvart iz Prijedora, Civil Rights Defenders iz Sarajeva, Fondacija Cure iz Sarajeva, Fondacija Mediacentar Sarajevo, Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, Otaharin iz Bijeljine, Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA) iz Sarajeva, Sarajevski otvoreni centar, Udruženje BH novinari iz Sarajeva, Vijeće za štampu BiH iz Sarajeva te Tuzlanski otvoreni centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

Cvijanović osudila napad na povratnicu Ljeposavu Petković iz Vozuće

Priopćenje za javnost Općinskog odbora SDA Stolac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo