Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 11:15 |

Ivanić: Svaka vrsta ekstremizma mora biti osuđena

FENA Fedzad Forto

BAKU, 15. marta (FENA) - Svaki vid terorizma, tako hladnokrvnog ubijanja, zaslužuje svaku moguću osudu - izjavio je danas bh. novinarima u Bakuu bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, reagirajući na teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Christianchurchu, u kojem je poginulo 49 osoba, javlja izvještač Fene.

Ivanić, jedan od učesnika Sedmog globalnog Baku foruma, smatra da ovaj slučaj pokazuje kako duboka bolest može zahvatiti ljude.

- Očito je da svaka vrsta ekstremizma mora biti osuđena, pa tako i ovaj suludi čin - kazao je on.

Jedna od tema Baku foruma je upravo dijalog, građenje mostova te Ivanić naglašava da je bio čovjek koji je u politici insistirao na kompromisu, spremnosti da se razumiju malo i drugi, a ne samo insistirati na svome. Smatra da je to elementarni preduvjet mira i stabilnosti.

- Zato nam trebaju razgovori ovog stila kao ovi u Bakuu, ma koliko teme bile osetljive, ma koliko se razlikovali. Kultura političkog dijaloga je najvažnija. Svoje pravo da mislite drugačije morate ispoljavati na način da ne vrijeđate druge. Ukoliko to kod nas prevlada, bit će manje "budalaština" - zaključio je Ivanić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ivanić: Pritisak o potrebi jačanja Ujedinjenih nacija raste

Ivanić na Baku Forumu: Stanje u Ukrajini najveći svjetski izazov (VIDEO)

Ivanić: Dobijanje kandidatskog statusa simboličan, ali vrlo značajan čin

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo