Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 10:09 |

Ministar Crnadak sastao se s francuskim ambasadorom u BiH Roussonom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak jučer je razgovarao sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom o unapređenju odnosa BiH i Francuske, aktualnoj situaciji u BiH, te evropskim integracijama. 

Ministar Crnadak je izrazio zahvalnost Roussonu na dosadašnjoj podršci koju Francuska pruža Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija.

Na sastanku je naglašeno da je potrebno uspostaviti stabilnu i efikasnu vlast na svim razinama, kako bi se što prije nastavilo s provođenjem reformi i ispunjavanjem uvjeta za članstvo u evropskim integracijama.

Razmatrane su i mogućnosti unapređenja suradnje BiH i Francuske, posebno na ekonomskom planu.

Sugovornici su ocijenili kako je dolazak Francuske razvojne agencije (AFD) u BiH značajan korak u unapređenju odnosa dviju zemalja.

Rousson je naglasio da Francuska razvojna agencija (AFD) financira razvojne projekte u cijelom svijetu, s više od 10 milijardi eura.

Istaknuo je da će aktivnosti Francuske razvojne agencije biti signal za dolazak francuskih investitora u BiH.

Francuska je na summitu o zapadnom Balkanu, u julu 2018. u Londonu, odlučila proširiti mandat AFD-a u Bosni i Hercegovini, Srbiji  i drugim državama regije. 

Francuska razvojna agencija će omogućiti financiranje značajnih projekata u Bosni i Hercegovini, posebno na području transporta, regionalnih integracija, okoliša i klime, inovacija i digitalne ekonomije, saopćeno je iz  Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana