Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 19:32 |

EDUS - 50 posto roditelja ne provodi više od dva sata dnevno sa svojim djetetom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Udruženje EDUS - Edukacija za sve pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) organiziralo je Internacionalni naučni skup iz oblasti ranog rasta i razvoja i razvojnih poremećaja, koji je danas održan u Sarajevu.

Na skupu su prezentirani preliminarni rezultati tri naučne studije koje su provedene uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG) u periodu august 2017. godine - mart 2019. godine, u okviru projekta 'Unaprjeđenje statusa djece s poteškoćama u razvoju u BiH'.

U okviru Studije 1 prezentiran je EDUS razvojni skrining koji je nastao na istraživanju koje je obuhvatilo 1.500 djece i njihovih roditelja širom BiH, potom EDUS Protokol za dijagnosticiranje autizma koji je rezultat Studije 2, te preliminarne rezultate Studije intervencije u kojoj su poređena tri tipa intervencije za djecu s poteškoćama u razvoju prisutna u BiH.

Rezultati naučnih istraživanja koje je EDUS proveo u BiH u protekle dvije godine na više od hiljadu ispitanika - djece uzrasta do šest godina i njihovih roditelji pokazuju da je oko 25 posto djece pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potencijal.

- Ispitivanjem faktora rizika po razvoj djeteta istraživačkim tim Udruženja EDUS-Edukacija za sve saznao je i to da 36 posto roditelja nema dovoljno novca za osnovne životne potrebe, četiri posto žena je konzumiralo alkohol, a 18 posto cigarete tokom trudnoće, 45 posto majki u BiH dojilo je duže od šest mjeseci, a 45 posto roditelja u BiH priznaje da koristi fizičko kažnjavanje kao odgojnu metodu svoje djece, dok oko 50 posto ispitanih roditelja djece uzrasta od 3 do 6 godina ne provodi više od dva sata dnevno sa svojim djetetom - navodi organizator.

Naučni skup u ANU BiH otvorili su akademik Senka Dinarević i Kent Larson, direktor Programskog ureda Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, a sudjelovali su stručnjaci raznih profila. 

Dječji psihijatar (Michigan, SAD) Mohammad Ghaziuddin održao je uvodno predavanje o važnosti rane dijagnostike poremećaja autističnog spektra. Razvojni psiholog (Bangor, UK) Mihela Erjavec govorila je o važnosti ranog rasta i razvoja i detekcije razvojnih kašnjenja, a Nirvana Pištoljević iz Udruženja EDUS-Edukacija za sve prezentirala je najbitnije komponente mogućeg sistema rane detekcija, dijagnostike i intervencije za BiH proizašle iz višegodišnjih istraživanja njenog tima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

ANUBiH - Nobelova nagrada iz fizike za 2023. i uspjesi akademika Dejana Miloševića

Promovisani novoizabrani članovi ANU BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo