Svijet     | 14.03.2019. 16:23 |

Beto O'Rourke objavio kandidaturu za predsjedničke izbore

FENA Internet

WASHINGTON,  14. marta (FENA) - Beto O'Rourke,  46-godišnji bivši senator iz Teksasa koji je izazvao poređenja s Barackom Obamom zbog svoje mladosti i karizmatičnog oratorskog stila, pokrenuo je u četvrtak kampanju za izbore za američkog predsjednika.

Objava O'Rourkea uvela ga je u ionako nakrcanu arenu predsjedničkih kandidata Demokratske stranke koji će se suprotstaviti predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima u 2020.

- Natječem se da vam služim kao naredni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država - izjavio je O'Rourke u snimku objavljenom danas.

- Ovo je odlučujući trenutak istine za ovu zemlju i za svakog pojedinca u njoj - kazao je.

Objava snimka uslijedila je nakon što je magazin Vanity Fair jučer objavio priču o bivšem senatoru i odlučio je da stavi njegovu fotografiju na svoju naslovnicu.

- Izazovi s kojima se suočavamo upravo sada - isprepletene krize u našoj ekonomiji, našoj demokratiji i našoj klimi - nikada nisu bili veći, i oni će nas ili progutati ili će nam pružiti najveću priliku da oslobodimo genij Sjedinjenih Američkih Država - izjavio je O'Rourke, koji je rodom iz El Pasa.

O'Rourke je izgubio u pokušaju da porazi republikanskog senatora Teda Cruza u novembru prošle godine, ali je privukao pažnju širom zemlje zaobilazeći velike donatore za svoju kampanju i uspjevši da prikupi 38 miliona dolara u tromjesečnom periodu - od čega je većina sredstava prikupljena kroz manje novčane donacije njegovoj kampanji, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Bivši direktor Frontexa kandidat na listi francuske krajnje desnice na evropskim izborima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'