Svijet     | 14.03.2019. 16:08 |

Tsacheva: Bugarski zatvori nisu nakrcani, minimalni uslovi su osigurani

FENA Internet

SOFIJA, 14. marta (FENA) - Bugarski zatvori nisu nakrcani i minimalni uslovi su osigurani za sve zatvorenike u bilo kom zatvoru, izjavila je u četvrtak ministrica pravde Tsetska Tsacheva tokom saslušanja u parlamentu o zatvorskim uslovima i o vladinoj politici.

Tsacheva je kazala da su velike inovacije učinjene u protekle dvije godine u zatvorima u Burgasu, Varni i Slivenu. Inovacije su planirane za dovršenje zatvora u Pazardžiku, Bobov Dolu i Černoj Gori, kao i u zatvoru Stara Zagora. Ministarstvo pravde traga za pogodnom lokacijom za izgradnju novog modernog zatvora s kapacitetom do 400 zatvorenika i novim centrom za obuku za 100 službenika.  

Ministrica je kazala da su se zatvorski uslovi poboljšali kao rezultat vladine politike, ali da također ima i problema, uglavnom povezanih s dva zatvora u Sofiji i sa Sofijskim gradskim zatvorom. Kazala je da stare zgrade i privremene popravke ne mogu dati željene dugoročne rezultate. Postoji velika potreba za obnovom zgrada, ali se to ne može realizirati jer nema mjesta u kome bi zatvorenici bili privremeno smješteni. Problem je isti u svim zatvorima, kazala je.

Američki State Deprtmeent nedavno je objavio izvještaj o stanju ljudskih prava u Bugarskoj koji uključuje navode o fizičkom maltretiranju zatvorenika i osuđenika, kao i o teškim uslovima u zatvorima i pritvorskim centrima, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pregovori o novoj bugarskoj vladi propali nakon što je Gabriel povukla kandidaturu za premijerku

Bugarska će pojačati vojnu prisutnost na Kosovu

Šefica bugarske diplomatije Marija Gabriel pristala na premijersku poziciju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!