Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 14:34 |

U ZHŽ-u otkriveno sedam neprijavljenih radnika i zapečaćeno šest objekata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. ožujka (FENA) - Porezna uprava Federacije BiH na području Zapdnohercegovačke županije otkrila je sedam neprijavljenih radnika, tri obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, jedan objekt koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

 Inspekcijski nadzor proveden je u utorak, 12. ožujka, na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Posušja, a u njemu su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva, djelatnost autoservisa i ostale uslužne djelatnosti, izvijestili su u četvrtak iz Porezne uprave FBiH.

 Zbog utvrđenih nepravilnosti, odnosno zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćeno je šest objekata i izdano 10 prekršajnih naloga s ukupnom izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 13.600 maraka.  

 Iz Uprave napominju kako je u 2019. godini na području općina Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje i Grude izvršeno ukupno 60 kontrola zakonitosti poslovanja.

 "U osam kontrola otkriven je rad objekata bez odobrenja nadležnog organa, zatečeno je 16 neprijavljenih radnika, u pet kontrola je utvrđeno nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, a u 11 slučajeva utvrđeno je neevidentiranje prometa. Zapečaćeno je 14 objekata, podnesena su 43 prekršajna naloga i izrečene novčane kazne za učinjene prekršaje u iznosu od 60.350,00 maraka", navodi se u priopćenju.

 Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima jer je to, kako kažu iz navedene uprave, najbolji i najsigurniji način poslovanja.

 "Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata", poručuju iz Porezne uprave.

 Ističu kako će nastaviti provoditi aktivnosti kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanja sive ekonomije te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

 "Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u razdoblju od 6 mjeseci", navodi se u priopćenju.

 Također kažu kako će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

 Napominju kako Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima te pozivaju sve radnike koji rade na crno da ih o tome obavijeste jer samo na taj način moći će ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava - pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

 Radnicima, posebno mladima, iz Porezne uprave poručuju kako je ovo njihova domovina te kako u njoj trebaju ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatirani.

 "Pozivamo sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti - budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju.

 Vaš odziv nije 'cinkarenje'. Oni koji to nazivaju 'cinkarenjem' ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu", ističu iz Uprave.

 Također pozivaju sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

 "Vaša dužnost i odgovornost je da djelujete u javnom interesu i u skladu s pravilima struke, da zaštitite sebe i profesiju koju obavljate. Budite saveznik Porezne uprave u borbi protiv nezakonitog poslovanja", poručili su.

 Podsjećaju kako su države koje nemaju uređen porezni sustav na veoma niskoj razini razvoja, nestabilne su, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država.

 "Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a mogu se dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti", navodi u priopćenju Porezne uprave Federacije BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U FBiH u periodu januar-mart uplaćeno 1.945.383.748 KM javnih prihoda

Porezna uprava FBiH uputila javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2023.

Povećana naplata javnih prihoda u FBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana