Regija     | 14.03.2019. 11:51 |

Đukanović neće odgovoriti zahtjevima prosvjednika i dat ostavku

FENA Agencije

PODGORICA, 14. ožujka (FENA) - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je kako neće podnijeti ostavku, odgovarajući tako na ultimatum koji su mu dali organizatori građanskih prosvjeda koji se svake druge subote održavaju u Podgorici, a koji su na posljednjem prosvjedu prije dva tjedna zatražili podnošenje ostavke do 16. ožujka.

-Ne vjerujem da me to ozbiljno pitate. Naravno da neću podnijeti ostavku - odgovorio je Đukanović za RTVCG u srijedu navečer.

Spontani prosvjedi građana u glavnom gradu Crne Gore počeli su u siječnju, nakon što je odbjegli crnogorski tajkun Duško Knežević objavio snimku kako daje omotnicu sa stotinu tisuća eura bivšem gradonačelniku Podgorice i bliskom suradniku crnogorskog predsjednika, Slavoljubu Stijepoviću, tvrdeći da je to samo dio novca od nekoliko milijuna koji je dao vladajućoj, Đukanovićevoj Demokratskoj partiji socijalista u posljednjih 20 godina. Knežević je tada u medijima ustvrdio da je novac davao po nalogu crnogorskog predsjednika i vladajuće stranke.

Đukanović je ocijenio da "aktualni prosvjedi nisu građanski, već politički“ navodeći da organizatori nisu postavili socijalne, već isključivo političke zahtjeve. Đukanović smatra da tu političku ideju zapravo artikuliraju oporbene "parapolitičke strukture" u Crnoj Gori, misleći pod tim na neke medije i nevladine organizacije, prenosi Hina.

-Te parapolitičke strukture su one koje već godinama kreiraju i promiču sve prosvjede u Crnoj Gori, čija je ideja nasilna promjena vlasti. Tu je svakako medijski koncern Vijesti, još jedan broj oporbenih medija koji se pokušavaju nevješto prikriti ispod plašta nezavisnih medija i jedan dio nevladinih organizacija. Dakle, njihova politika je politika okupljanja i instrumentaliziranja oporbe i građanskih aktivista koji bi trebali obaviti onaj posao koji predstavlja nekakav zajednički cilj, a to je smjena vlasti u Crnoj Gori- kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje o tome je li odbjegli tajkun Duško Knežević veći teret vlasti ili oporbi kojoj se navodno "pokušava nametnuti kao lider",  Đukanović je kazao da je Knežević "najveći teret sam sebi". Dodao je da smatra da nije točno da je Knežević uspio korumpirati crnogorsko društvo.

„Knežević je očigledno čovjek prema vlastitom priznanju koji je počinio određene sumnjive poslove i koji je svjestan da je pod istragom i da je vjerojatno pred optužnicom. Ponavljam, prema vlastitom priznanju na raznim političkim adresama u zemlji, uključujući i moju adresu, tražio je pomoć da ne bude procesuiran. Nakon što je dobio odgovor da danas ne postoji taj politički autoritet koji će naložiti sucu ili tužitelju kako da da postupi, odlučio je pobjeći iz Crne Gore, da svoj slučaj prebaci s pravnog na politički teren - kazao je Đukanović.

Đukanović je priopćio da je Interpol prihvatio crvenu međunarodnu tjeralicu za Duškom Kneževićem koju je raspisala Crna Gora.

Knežević, koji uz crnogorsko ima i britansko državljanstvo, nalazi se u Londonu i iz britanske prijestonice u čestim medijskim istupima tvrdi da posjeduje video snimku na kojoj se vidi kako osobno Milu Đukanoviću daje novac. Početkom tjedna u intervjuu za Radio televiziju Srbije Knežević je kazao da tu snimku „čuva za kraj“, jer je, kako je rekao, objavio previše informacija koje nisu dale željeni učinak.

Odgovarajući na Kneževićeve prijetnje o objavi navedene snimke, Đukanović je kazao da se nema razloga bojati tih prijetnji.

-Ta senzacija se priziva svo vrijeme. Nema senzacije. Nema zato razloga za strah - poručio je Đukanović.

Novi prosvjed u Podgorici zakazan je za subotu 16. ožujka.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo