Bosna i Hercegovina     | 12.03.2019. 16:50 |

Stranka 'Narod i Pravda' obilježila prvu godinu rada

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 12.marta (FENA) – Preduslov za razvoj države i društva su pravda, istina i odgovornost. To su, kako je danas istaknuto, bili motivi nastanka političke organizacije "Narod i Pravda" koja je danas proslavila prvi rođendan.

Tim povodom je upriličena konferencija za medije na kojoj je poručeno da je taj mladi politički projekt ostvario značajan uspjeh u prvoj godini postojanja te da su njegovi članovi "krenuli časnom stazom, a da njihovo vrijeme tek dolazi". 

Stranka je osnovana 2018. godine, neposredno prije Općih izbora u BiH, a čelnik te stranke Elmedin Konaković je ustvrdio da je za godinu dana urađeno mnogo, posebno na obnovi morala i etike, te da su izborom kadrova pokazali kako žele mijenjati svijet.

- Troje od četvero naših ministara koje je "Narod i Pravda" imenovao u Vladu KS nisu ni znali gdje je adresa centrale i tako ćemo i nastaviti. Imamo sjajne kadrove koji su članovi stranke, ali ćemo uvijek imenovati najkvalitetnije bez obzira na to jesu li članovi ili ne - kazao je Konaković.

Najavio je da će se priča "Naroda i Pravde" nastaviti širiti u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine gdje su već osnovana ili će se tek osnivati stranački organi, a što se tiče entiteta RS, insistirat će na apsolutnom jedinstvu svih probosanskih stranaka.

- Naš put je jasan, želimo u EU i NATO, ne dozvoljavamo da nam neko ponižava državu i vjeru i iako ne govorimo o patriotizmu toliko često kako to drugi rade ponosimo se našim članovima koji su patriotizam pokazali u najtežim danima i koji taj patriotizam žive – zaključio je Konaković.

Jedan od osnivača stranke Ibrahim Dervišević, bivši komandant Prve slavne motorizovane brigade Armije BiH i ratni vojni invalid, pored ostalog je kazao da se priključio stranci "Narod i Pravda" zbog onoga što zagovaraju, a to su pravda, borba protiv korupcije, jedinstvo, vraćanje morala u politiku.

Almedina Zukorlić-Pašalić uime mladih i žena "Naroda i Pravde" ukazala na odvažnost koju su mladi pokazali, da žele promjenu u politički život države te su angažmanom odlučili sugrađanima dati nadu u bolje sutra.

Istaknula je da su ključna obećanja te stranke - borba protiv nepotizma i stranačkog zapošljavanja, kontrola porijekla imovine izabranih zvaničnika, ali i finansiranje lakšeg zapošljavanja mladih u Kantonu Sarajevo gdje je ta stranka dio vladajuće koalicije.

Najavila je i rad na osnaživanju žena i njihovom značajnijem učešću u svim segmentima društvenog života.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana