Regija     | 12.03.2019. 16:21 |

Brnabić: Reforma obrazovanja prioritet Vlade Srbije

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 12. ožujka (FENA) - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak kako je obrazovna reforma najvažnija reforma koju provodi Vlada te zemlje i poručila kako upravo reforma obrazovanja treba dati odgovor na to kako će u budućnosti izgledati srpska ekonomija i društvo.

 Naglasila je kako je najveći nedostatak srpskog obrazovnog sustava taj što se djecu učilo da "bubaju" veliki broj nepotrebnih informacija i pritom poručila kako je u budućnosti potrebno obrazovanje tijekom kojeg će djeca učiti analitičko i algoritamsko razmišljanje i ne plašiti se rješavati probleme i pogreše.

 Brnabić je to kazala u sklopu početka trogodišnjeg programa "Škole za 21. stoljeće", tijekom kojeg će milijun učenika od petog do osmog razreda u regiji naučiti vještine programiranja, kritičkog razmišljanja i rješavanja problema koje zahtjeva suvremeno tržište rada. 

 Program realizira Britansko vijeće, a u Srbiji će obuhvatiti 1.150 osnovnih škola u svim gradovima, koje će biti opremljene mikro-bit uređajima, džepnim računarima pomoću kojih će učenici naučiti nove digitalne veštine i osnove programiranja na zabavan i interaktivan način, javlja Tanjug. 

 Inače, prosječna stopa nezaposlenosti mladih u zemljama zapadnog Balkana iznosi od 31,5 posto i jedna je od najviših u Europi, a loš kvalitet i irelevantnost obrazovanja za tržište rada neki su od ključnih razloga.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'