Kultura     | 12.03.2019. 15:05 |

Pedagoška praksa za studente UNSA u osnovnim i srednjim školama KS

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić danas su u Rektoratu UNSA potpisali memorandum o saradnji. Ugovor je zaključen u cilju regulisanja obavljanja hospitovanja, metodičke i pedagoške prakse kao oblika praktične nastave na nastavničkim studijskim programima, kao i drugih oblika stručne prakse na UNSA.

Rektor Škrijelj kazao je da je potpisivanje memoranduma pokazatelj obostrane otvorenosti i spremnosti na saradnju, kao i visoko razvijene svijesti o potrebi kontinuiranog zajedničkog rada s ciljem osposobljavanja što kvalitetnijeg nastavnog kadra, ali i za dobrobit i u korist studenata.

- Memorandumom se stvaraju i formalni preduslovi da naši studenti nastavničkih usmjerenja s nekoliko fakulteta UNSA imaju nesmetan pristup osnovnim i srednjim školama na teritoriji KS. To je neophodno našim studentima za obavljanje časova hospitovanja u pripremi za nastavnička zanimanja, za obavljanje određene pedagoške prakse. UNSA ovim činom zaokružuje i proširuje svoju saradnju s Ministarstvom obrazovanja - kazao je Škrijelj.

Ministrica Bogunić izjavila je da se Memoradumom želi poboljšati komunikacija UNSA i Ministarstva obrazovanja, odnosno nastavničkih fakulteta i škola, kao i poboljšanje kvaliteta učenja studenata.

- Smatram da treba biti mnogo više prakse studenata na nastavničkim fakultetima. Intencija razvoja kvaliteta obrazovanja za nastvaničke fakultete je što više prakse u osnovnim i srednjim školama kao i vrtićima. Ministarstvo će odrediti škole koje će biti resurs studentima nastavničkih fakulteta i one će za to biti plaćene iz budžeta ministarstva - kazala je Bogunić.

Po riječima rektora Škrijelja, između UNSA i Ministarstva obrazovanja sada više nema otvorenih pitanja, osim "mnogo zajedničkih aktivnosti na implementaciji Zakona o visokom obrazovanju, koji je u svom sadržajnom smislu prilično nov i zahtjevan, s obzirom na to da UNSA sada prolazi najveću reformu u 70 godina postojanja". 

-  Suradnja UNSA i Ministarstva je sasvim korektna, imamo vrlo dobru podršku osnivača u smislu implementacije kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja, koji je potpisan u pogledu isplate plaća univerzitetskom osoblju - naglasio je Škrijelj.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Potpisan novi kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na UNSA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo