Bosna i Hercegovina     | 11.03.2019. 18:39 |

Inicijativa mladih za ljudska prava traži zakon o zabrani fašističkih udruženja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH oštro je osudila čin obilježavanja i odavanja počasti osuđenom ratnom zločincu Draži Mihajloviću, te zahtijeva brzo djelovanje i donošenje zakona o zabrani djelovanja ovakvih organizacija i pokreta.

Navode da u jeku okupljanja četničkog Ravnogorskog pokreta koji se odigrao u nedjelju u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji hiljada ljudi, te unatoč apelu povratničkog stanovništva u Višegradu da su pod istim četničkim obilježjima i ideologijom počinjeni brojni ratni zločini nad nevinim stanovništvom u Višegradu 1992., nema reakcije institucija BiH.

- Naime, u BiH ne postoji zakon koji bi zabranio veličanje fašističkih ideologija. U Parlamentarnoj skupštini BiH je bilo nekoliko pokušaja usvajanja nacrta Zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebi njihovih simbola u BiH, ali na kraju nije bilo saglasnosti o tome koje su organzacije i pokreti okarakterisani kao fašistički, stoga nema ni sankcija za ovakve događaje - ističu iz te organizacije.

Također, naglašavaju da je bosanskohercegovačkom pravnom sistemu pod hitno potreban zakon koji bi zabranio djelovanje svih organizacija koje u okviru svog programa imaju fašističku i neofašističku ideologiju.

- Smatramo da je nedopustivo ne reagovati na takva dešavanja i razočaravajuće da vladajuće institucije ništa ne poduzimaju u smjeru njihove zakonske regulacije i sankcionisanja - saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta