Ekonomija     | 11.03.2019. 12:53 |

Jahić: USAID 'Diaspora Invest' do sada podržao 54 kompanije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11.marta (FENA) - USAID  Projekt „Diaspora Invest“ je do sada podržao 54 kompanije kroz različite aktivnosti u okviru ovog projekta, među kojima su i firme u banjalučkoj i prijedorskoj regiji, a čiji rad je pokrenut investicijama dijaspore.

Uoči info sesije u Banjoj Luci, u okviru koje je predstavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih grant sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prijenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini, istaknuto je da su sektori u koje dijaspora najčešće ulaže metaloprerada, IT oblast, poljoprivreda i turizam. 

-Privredna komora Republike Srpske i USAID Projekt 'Diaspora Invest' organizovali su današnji skup s ciljem približavanja informacija o procedurama i pravilima apliciranja za grant sredstva. Kompanije mlađe od tri godine, koje imaju dokazivu poslovnu vezu sa dijasporom ili gdje je najmanje 25 posto preduzeća u vlasništvu investitora bh. dijaspore, mogu aplicirati na ovaj poziv do 1. aprila - kazao je Nedim Jahić, savjetnik za komunikacije pri USAID Projektu "Diaspora Invest".

Riječ je o grant programu kojim se daje podrška otvaranju novih radnih mjesta i investicija, a dodjeljuju se pojedinačno sredstva u iznosu do 50 hiljada maraka.

-Cilj je da se poveća broj firmi koje su pokrenute uz pomoć sredstva ovog projekta – ukazao je Jahić.

Dosadašanja iskustva pokazuju da investitori iz dijaspore, osim sredstava koja dobiju kroz ovaj projekat, ulažu najmanje toliko, ali se ta cifra tokom realizacije znatno uveća.

-Imamo niz uspješnih primjera i već se pokazalo da se kroz ovakav vid podrške mapira cijela bh.dijapsora, odnosno njen potencijal za ekonomski razvoj BiH – istakao je Jahić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'