Bosna i Hercegovina     | 11.03.2019. 10:44 |

IGK: Kanada da zabrani djelovanje Ravnogorskog četničko pokreta u toj zemlji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Kontinuirano neofašističko okupljanje u bh. gradu Višegradu u organizaciji Ravnogorskog četničkog pokreta, koje je praćeno četničkim pjesmama i veličanjem ratnih zločina iz posljednjeg rata u BiH, kao i iz Drugog svjetskog rata, stravična je prijetnja miru i stabilnosti, slobodi i demokratiji ne samo u BiH, već u cijelom svijetu - poručili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

U pismu upućenom premijeru Kanade Justinu Trudeau, iz IGK-a navode da je historijska istina zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi da je Ravnogorski četnički pokret fašističkog i zločinačnog, genocidnog karaktera te da su više puta upozoravali Vladu Kanade o djelovanju i fašističkim okupljanjima tog pokreta ne samo u BiH, već i Kanadi.

-Čak su sredstva kanadskih fondova korištena za izgradnju četničkih imanja, muzeja i izgradnji bista četničkom vođi Draži Mihailoviću. To ponižava Kanađane, žrtve genocida u BiH, ali i najozbiljnije narušava ugled kanadske države u svijetu - potcrtali su iz IGK-a.

Dodaju da su više puta informisali Vladu Kanade i o djelovanju kanadskog generala Lewisa MacKenziea, bivšeg komandanta mirovnih snaga UN u BiH, koji je svojim ponašanjem, kako navode, direktno kršio pravila međunarodnog prava za vrijeme rata u BiH i postupao protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U IGK-u kažu da je nadležno tužilaštvo u BiH prije više godina podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv tog generala i da posao nikad nije završen. Podsjećaju da je jučer na dan okupljanja članova Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, upravo MacKenzie dao intervju za "Večernje novosti" u kome je ponizio ne samo žrtve agresije i genocida u BiH, već i UN i posebno Kanadu. 

-Kanada je dokazani prijatelj BiH. Parlament Kanade je usvojio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici. Tako je kanadska država osudila i priznala taj genocid, te utvrdila 11. juli kao Dan komemoracije žrtvama genocida. Navedene rezolucije su dovoljna osnova da Vlada Kanade potpuno zabrani djelovanje Ravnogorskog četničkog pokreta, posebno njegovo finansiranje i okupljanje njegovih članova. Time će dati veliki doprinos istini i pravdi - poručuju iz IGK-a.

Smatraju također da je krajnije vrijeme da Kanada ispita i procesuira "neljudsko djelovanje generala Lewisa MacKenziea u BiH", ne samo zbog žrtava silovanja u BiH, već i zbog ugleda Kanade u svijetu. To isto važi, kako navode iz IGK-a, i za UN.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo