Regija     | 07.03.2019. 21:01 |

Završeno suđenje za ubojstvo Ćurevije, presuda u travnju

FENA Mladenka Krilic

BEOGRAD, 7. ožujka (FENA) - Specijalni sud u Beogradu okončao je suđenje i za 5. travnja zakazao izricanje prvostepene presude četvorici nekadašnjih pripadnika Državne sigurnosti, optuženih za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije 11. travnja 1999. godine.

Suđenje je počelo u Specijalnom sudu u Beogradu u lipnju 2015. godine, a za ubojstvo su optuženi bivši načelnik resora Državne sigurnosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DS-a Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhićeni su 13. siječnja 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu, prenose beogradski mediji.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a suučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu. Tijekom procesa optuženi su negirali navode  optužnice. 

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inozemstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utječe na javno mjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Slavko Ćuruvija, rođen u Zagrebu  1945. bio je novinar i nakladnik, osnivač listova „Nedeljni telegraf", „Dnevni telegraf" i "Evropljanin".

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Kadro Nargilić osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu IMMAF u Beogradu 

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'