Regija     | 07.03.2019. 18:50 |

RCC-Bregu u Komorskom investicionom forumu šest ekonomija zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

TRST, 7. marta (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu posjetila je sjedište Komorskog investicionog foruma (CIF) šest ekonomija zapadnog Balkana danas u Trstu gdje se sastala s generalnim sekretarom Safetom Gerxhaliuom, predsjednikom Upravnog odbora Privredne komore Srbije Markom Čadežom i predstavnicima investicionih komora iz ekonomija zapadnog Balkana.  

Razgovarajući o programu investicija za region generalna sekretarka Bregu i predsjednik Čadež saglasili su se o potrebi da se intenzivira zajedničko djelovanje usmjereno na konkretne ideje promocije zapadnog Balkana kao atraktivne destinacije za ulaganja.

Teme sastanka su, osim investicija, usavršavanja mladih za potrebe savremenog tržišta rada, regionalne saradnje generalno, obuhvatile i pomake u provedbi Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor u šest ekonomija Zapadnog Balkana, s posebnim osvrtom na digitalni samit šest ekonomija zapadnog Balkana, koji se treba održati 4. i 5. aprila u Beogradu.

Na ovogodišnjem digitalnom samitu svih šest ekonomija učesnica treba potpisati novi regionalni sporazum o romingu.

- Sa zadovoljstvom iščekujemo potpisivanje novog regionalnog sporazuma o romingu jer smo u to uložili ogromne napore. I to nije samo zbog potrebe da ministri usaglase još jedan sporazum kojeg će onda premijeri odobriti u julu u Poznanju, već će taj sporazum odmah donijeti konkretnu korist za građane regiona, koji to i zaslužuju. Govorit će više, surfat će više, još će više slati tekstualne poruke, a plaćati manje - rekla je generalna sekretarka Bregu i dodala 'da ako sporazum potpiše svih šest ekonomija zapadnog Balkana, smanjivanje cijena rominga će početi 1. jula 2019., da bi iste bile ukinute od 1. jula 2021. godine'.

Vijeće za regionalnu saradnju, uz podršku Evropske komisije, radi na tome da se omogući postizanje tog sporazuma na koji su se premijeri obavezali u Trstu i Londonu.

- Potpisivanjem novog regionalnog sporazuma o romingu otvorit će se put za smanjivanje cijena rominga između šest ekonomija zapadnog Balkana i Evropske unije - saopćio je Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju - saopćio je RCC.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo