Bosna i Hercegovina     | 07.03.2019. 17:06 |

VSTVBiH - Odgođena primjena Pravilnika o obradi finansijskih izvještaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) reagiralo je danas povodom Rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) u Bosni i Hercegovini o zabrani obrade ličnih podataka sudija i tužilaca te u vezi s tim donijelo odluku o odgađanju na neodređeno vrijeme primjene Pravilnika kojim je regulirana ta oblast.

Povodom Rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini kojom se VSTV-u BiH zabranjuje da vrši obradu ličnih podataka sudija i tužilaca na način propisan Pravilnikom o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca (Pravilnik), Vijeće je, tokom drugog dana sjednice koja se održavala 6. i 7. marta donijelo određene zaključke, uključujući i odluku o odgađanju primjene Pravilnika na neodređeno vrijeme do rješavanja problema, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Istovremeno, VSTVBiH je usvojio zaključak da će organizovati sastanak sa Agencijom u cilju prevazilaženja problema vezanih za Pravilnik i eventualnog usklađivanja Pravilnika sa zahtjevima  Agencije, te da će, ukoliko se ne uspije pronaći povoljno rješenje u pregovorima sa Agencijom, Vijeće u zakonskom roku uložiti adekvatno pravno sredstvo na odluku Agencije.

Zaključeno je i da će Radna grupa VSTV-a BiH za integritet, nakon obavljenih razgovora sa Agencijom, u svakom slučaju, pristupiti izradi rezervne opcije u pogledu Pravilnika koji će biti primjenjiv u 2019. godini, te da će ovim zaključcima biti obaviještena Agencija u cilju izvršenja njenog rješenja, saopćeno je iz Vijeća.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'