Ekonomija     | 07.03.2019. 16:05 |

Odluci Zastupničkog doma prethodila prezentacija Elektroprivrede BiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Odluci zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, donesenoj danas većinom glasova, kojom je data  saglasnost da Federacija BiH bude garant JP Elektriprivreda BiH za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine radi gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, prethodila je video prezentacija tog preduzeća zastupnicima o projektu, kao i obraćanje stručnog savjetnika u Vijeću za državnu pomoć BiH Aleksandra Ristića.

Izvršni direktor Elektroprivrede BiH za kapitalne investicije Senad Salkić, obrazlažući detalje tokom video prezentacije, naveo je sve što je dosad učinjeno u pripremnoj fazi, izboru kineskog projektnog partnera, pribavljanju dokumentacije i potrebnih saglasnosti, kao i niz drugih detalja o namjeravanoj gradnji Bloka 7.

Stručni savjetnik u Agenciji za državnu pomoć Aleksandar Ristić, koji se potom obratio zastupnicima, rekao je da garancija Federacije BiH za ovo kreditno zaduženje nema elemente državne pomoći.

Na taj način se Ristić očitovao povodom suprotnih tvrdnji iz Sekretarijata Energetske zajednice i apela zastupnicima da ne podrže garanciju.

Odluka Zastupničkog doma donesena je ubjedljivom većinom glasova u nastavku redovne sjednice započete 28. februara, kada je održana rasprava povodom te tačke dnevnog reda, a konačno izjašnjavanje odgođeno.

Tokom rasprave, niko od zastupnika nije rekao da je protiv izgradnje Bloka 7, ali je bilo rezervi kod pojedinaca u pogledu nepoznanica o projektu, stavu Energetske zajednice i sl. Oni su izjavljivali da ne mogu olako dići ruku za kreditno zaduženje 'teško' više od milijardu KM dok ne budu imali odgovore na sva, njima nedovoljno jasna pitanja.

Bezrezervni zagovornici odluke su, pak, obrazlagali da će ona biti istorijska jer će kreditni novac značiti korisno investiranje koje će očuvati energetsku stabilnost i nezavisnost FBiH odnosno BiH, a Tuzlacima osigurati čistiji zrak budući da su projektom predviđeni gašenje dosadašnjih blokova Termoelektrane Tuzla te izgradnja novog po najsavremenijoj tehnologiji.

Iz Federalne vlade su također naglašavali da je značaj projekta ogroman.

Preduzeće Elektroprivreda BiH je u međuvremenu doznačilo da su od donošenja Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekata FBiH 2010. godine pa do danas, svi sazivi Vlade Federacije BiH i Federalnog Parlamenta kontinuirano podržali Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla u svim njegovim fazama kao projekat od strateškog interesa za Federaciju BiH i koji, kao takav, nema alternativu.

Opredjeljenje Federacije BiH za Projekat izgradnje Bloka 7-450 MW u TE Tuzla proisteklo je iz potrebe Federacije BiH za dugoročnim osiguranjem električne energije radi zadovoljenja vlastitih potreba, pokrivanjem budućeg deficita električne energije, koji će nastati kao rezultat skorog gašenja postojećih termoblokova, osiguranjem pozicije Federacije BiH na unutrašnjem i regionalnom tržištu električne energije, navedeno je također iz Elektroprivrede BiH.  

Odluka Vlade Federacije BiH o izdavanju garancije donesena je nakon Rješenja Vijeća za državnu pomoć BiH zasnovanog na važećim zakonima BIH i donesenog uz poštivanje pravne stečevine Energetske zajednice, naznačeno je također iz Elektroprivrede BiH.

Nakon žalbe nevladinih organizacija, kojom je zatraženo ispitivanje postojanja državne pomoći, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, uputio je zastupnicima Parlamenta Federacije BiH pismo pozivajući ih da garanciju ne usvoje jer, kako je naveo, „može da sadrži nelegalnu državnu pomoć“.

Kopač je ovakvim direktnim obraćanjem poslanicima u Parlamentu FBiH izašao iz okvira svojih nadležnosti, prekršivši ustaljene procedure utvrđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina, smatraju u Elektroprivredi BiH.

Izkazivanje podrške Projektu Blok 7 odobravanjem Odluke o izdavanju garancije Federacije BiH u Parlamentu FBiH, ne može prouzrokovati nastanak bilo kakvih štetnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu.Štetne posljedice za Federaciju BiH i državu BiH biće neizbježne u slučaju odustajanja od Projekta koji je proglašen javnim interesom i koji je od krucijalne važnosti za stabilnost elektroenergetskog sektora i energetsku nezavisnost Federacije BiH i države BiH, naveli su također iz Elektroprivreda BiH.

Prema informaciji koja je danas prezentirana zastupnicima iz tog reduzeća, kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 treba da iznosi oko 614 miliona eura. 

Vraćanje kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grejs periodom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zastupnički dom SAD-a usvojio rezoluciju o cenzuri zastupnice zbog komentara o Izraelu

Republikanci izabrali Mikea Johnsona za kandidata predsjednika Zastupničkog doma

Prekinuta sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'