Svijet     | 07.03.2019. 16:26 |

Hunt: Vlada se još nada u prodor u razgovorima o Brexitu

FENA Internet

LONDON, 7. marta (FENA) - Britanska vlada još se nada da se prodor može ostvariti u razgovorima o Brexitu s Evropskom unijom u ovoj sedmici uoči ključnog parlamentarnog glasanja o sporazumu premijerke Therese May u narednoj sedmici, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Uz samo 22  dana do britanskog napuštanja EU, May tek treba osigurati podršku njenom sporazumu o Brexitu u duboko podijeljenom parlamentu, izazivajući sumnje i dodatnu neizvjesnost oko Brexita, najvećeg preokreta u politici te zemlje u više od 40 godina.

May se bori da uvjeri EU da pristane na promjene u aranžmanu oko irske granice kako bi se spriječilo stvaranje takozvane "tvrde granice" između britanske pokrajine Sjeverne Irske i članice EU Irske ukoliko budući trgovinski odnosi ne budu dovoljni.

Razgovori u ovoj sedmici koje je vodio državni tuužilac Geoffrey Cox nisu uspjeli dovesti do sklapanja sporazuma s EU, dok su zvaničnici u Bruxellesu kritikovali prijedloge britanske strane i poručili su Coxu da ih preradi i vrati se s njima u petak.

Izvor iz britanske vlade izjavio je da je, dok  EU ne pokazuje nikakve znake napretka u razgovorima, malo nade da bi se bilo šta moglo promjeniti tokom narednih 48 sati, izražavajući sumnju da bi May mogla zadobiti podršku svom sporazumu u ključnom glasanju narednog utorka.   

Hunt je, međutim, izjavio da postoji potpuna jasnoća na obje strane kako bi se sporazum mogao usvojiti u parlamentu, i izrazio je nadu u napredak.

- Sada se vode iscrpne rasprave na obje strane u pokušaju da se pronađe put (za rješenje) - izjavio je on novinarima nakon što je održao govor u Škotskoj o cyber napadima.

- Obje strane žele pronaći put kroz ovo i nadamo se uspjehu u ovom vikendu uoči vremena za glasanje - kazao je šef britanske diplomatije. 

 Prodor u razgovorima tokom vikenda dao bi May upravo onoliko vremna koliko joj je potrebno da iznese svoj sporazum pred parlamentom tokom glasanja za koje se nada da će poništiti njen bolni poraz iz januara kada je ogromna većina poslanika glasala protiv sporazuma, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Britanski parlament u ovoj sedmici usvaja sporni Sunakov zakon o deportaciji azilanata u Ruandu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'