Bosna i Hercegovina     | 07.03.2019. 12:43 |

Vlada Japana odobrila 412.480 eura za projekte deminiranja i obrazovanja u BiH

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Japanska vlada je odlučila osigurati grant u iznosu od 412.480 eura (približno 806.700 KM) za projekt podrške deminiranja u Vitezu i projekte obnove osnovnih škola u Foči i Zenici.

Kako je kazao ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto, Vlada Japana će dodijeliti 271.029 eura (približno 530.087 KM) za projekt podrške deminiranja u Vitezu. 

- Iako je prošlo više od 20 godina od oružanih sukoba u BiH, mine predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti stanovništva, a to spriječava socijalni i ekonomski razvoj zemlje. Deminiranje je složen i zahtjevan zadatak koji traži blisku saradnju različitih strana - kazao je Sakamoto tokom današnjeg potpisivanja ugovora u Ambasadi Japana u Sarajevu. 

Projekat deminiranja će implementirati Unapređenje Ljudske Bezbjednosti (ITF), koji je humanitarna, neprofitna organizacija Vlade Republike Slovenije, u bliskoj saradnji s BHMAC-om i lokalnom zajednicom. Projekt sufinansira Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini u iznosu od oko 15.800 eura.

Sakamoto naglašava da će implementacijom projekta ukupno 225.400 kvadratnih metara zemljišta zagađenog minama u Vitezu biti očišćeno, te predato lokalnom stanovništvu na korištenje.

Vršioc dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Saša Obradović naglasio je da je Japan jedan od najvećih donatora u BiH u oblasti protuminskog djelovanja, te da će donacija biti iskorištena za četiri projekta deminiranja u Općini Vitez. 

- Nadamo se da će Japan ostati jedan od naših najznačajnijih partnera. Kontaminacija mina sprječava povratak izbjeglica i raseljenih osoba, kao i rekonstrukciju infrastrukture i iskorištenost obradivog zemljišta i šume. Cilj je da se putem tehničkog i netehničkog izviđanja oslobodi zemljište konteminirano minama i vrati stanovništvu na upotrebu. Općina Vitez je jedna od najzagađenijih minama u BiH, a u pitanju je poljoprivredno zemljište i područja gdje će deminiranje omogućiti obnovu stambenih objekata i razvoj stočarstva - objasnio je Obradović.

Dodao je da vjeruje da BiH može ispuniti obaveze određene usvajanjem državne Strategije protuminskog djelovanja 2018. - 2025., odnosno da će postati država bez mina do 2025. godine.

Za projekt obnove Osnovne Škole Skender Kulenović u Zenici je odobreno 80.565 eura (približno 157.572,11 KM), a odobrena sredstva će omogućiti zamjenu školskih prozora prozorskih okvira i vrata.

Od osnivanja škole 1978. godine, prozori nikada nisu bili zamjenjeni. S obzirom na činjenicu da su prostorije ozbiljno oštećene zbog starosti, to je uzrokovalo probleme, naročito zbog nemogućnosti postizanja odgovarajuće temperature i sigurnosti u školskim učionicama.

Kako je kazao direktor škole "Skender Kulenović" Amel Kablar, od donacije će imati korist oko 970 učenika, nastavnika i osoblja.

Za projekat obnove Osnovne Škole "Sveti Sava" u Foči odobreno je 60.886 eura (približno 119.081,61 KM), a odobrena sredstva će omogućiti zamjenu podova, vodovodnih instalacija i toaleta.

Direktorica škole Jelena Čančar ističe da su objekti ozbiljno oštećeni zbog starosti i pogođeni poplavama u 2010. i 2014. godini, što je uzrokovalo problem koji se naročito odrazio na sigurnost učenika u učionicama i higijenskom okruženju u školi.

Ambasador Japana Sakamoto dodaje da Vlada Japana pridaje veliku važnost osnovnim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u Bosni i Hercegovini, u okviru programa Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske bezbjednosti (GAGP), koji su započeli s implentacijom 1996. godine.

- Ukupna suma je dostigla je približno 35 mililona maraka u posljednjih 22 godine, a sredstva su utrošena za izgradnju, obnovu i opremanje objekata i aktivnosti deminiranja širom zemlje - zaključio je ambasador.

Vlada Japana ove godine u BiH će podržati osam projekata ukupne vrijednosti približno 720.000 eura, u okviru Grant pomoći za temeljne projekte ljudske sigurnosti (GAGP).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dom zdravlja Novi Travnik dobio novo sanitetsko vozilo vrijedno 120.000 KM (VIDEO)

Izmjene zakona pokreću val solidarnosti, 250 kg mesa za četiri javne kuhinje u BiH

Merhamet u Hercegovini prikupio preko 100 tisuća KM za palestinski narod u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo