Svijet     | 07.03.2019. 12:29 |

Indonezija daje milion dolara pomoći za palestinske izbjeglice u Jordanu

FENA Internet

DŽKARTA,  7. marta (FENA) - Indonezijska ministrica vanjskih poslova Retno Marsudi obišla je palestinski izbjeglički logor u jordanskoj prijestonici Ammanu kako bi izrazila podršku palestinskom narodu.

U pratnji Pierra Krahenbuhla, čelnika agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama  (UNRWA), Marsudi je razgovarala s učenicima Nove logorske škole u Ammanu, jednoj od 171 škola koje funkcioniraju u izbjegličkim logorima  u kojima boravi 121.000 palestinskih učenika.

Novi logor u Ammanu jedan je od deset izbjegličkih logora širom Jordana, u kojima je najmanje 370.000 Palestinaca pronašlo utočište nakon nelegalne izraelske okupacije palestinske zemlje. 

Uz podršku nekoliko zemalja, među kojima je i Indonezija, UNRWA je uspostavila 25 zdravstvenih centara, 10 centara za rehabilitaciju i 14  programskih centara za žene, kako bi pružila osnovne potrebe izbjeglica.

Jordan je ukupno prihvatio više od dva miliona palestinskih izbjeglica. 

Indonezija je, u međuvremenu, izvijestila da će pružiti humanitarnu pomoć u vrijednosti milion dolara za palestinske izbjeglice u logoru Jarash u Jordanu radi obezbjeđenja potreba izbjeglica na polju zdravstvene zaštite.

Marsudi i Krahenbuhl potpisali su sporazum o toj pomoći u logoru Jersh Camp , navodi u saopćenju indonezijsko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi indonezijska novinska agencija Antara.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Brod s 200 tona pomoći za Gazu krenuo sa Kipra

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo