Svijet     | 06.03.2019. 17:44 |

Bomberger : Regionalna saradnja ključna za pronalaženje osoba nestalih u ratu

FENA Saopćenje

HAAG, 6. marta (FENA) - Regionalna saradnja i trajna posvećenost vlada provođenju vlastitih strategija su ključne za pronalaženje onih koji se još uvijek vode kao nestali iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, napisala je generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger u članku koji je danas objavio Balkan Insight.

Bomberger je naglasila da je 28.000 ljudi pronađeno i identifikovano, dok se još 12.000 vodi kao nestalo. Pohvalila je napredak koji je postignut u razvoju i provedbi multilateralne saradnje, ističući da je „značajan korak“ u tom smjeru i Zajednička deklaracija potpisana u Londonu u junu 2018. godine od šefova vlada zemalja zapadnog Balkana, koji su time ponovo istakli svoju posvećenost saradnji u nastojanjima da pronađu sve nestale.

Zajedničku deklaraciju je slijedilo potpisivanje Okvirnog plana za implementaciju, u novembru prošle godine, u sjedištu ICMP-a u Haagu gdje su se predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Srbije, i formalno obavezali da će raditi zajedno kao regionalna Radna grupa za nestale osobe (RGNO). RGNO je održala uspješne konsultacije u Beogradu u februaru i radi na uspostavlja regionalne baze podataka koja će olakšati razmjenu informacija o slučajevima nestalih osoba.

Bomberger, koja je ove sedmice u posjeti zemaljama u regiji kako bi se sastala sa šefovima vlada i zvaničnicima odgovornim za pronalazak nestalih, napisala je kako se regionalna saradnja bazira na tri stuba.

- Prvi je operativna potreba za razmjenom informacija – s obzirom da nije neuobičajeno da se tajne grobnice nalaze u jednoj, porodice nestalih u drugoj, a podaci koji se odnose na potragu u trećoj zemlji. Druga je duboka solidarnost koja postoji među porodicama nestalih iz svih zemalja i zajednica, jer su oni koji dijele užasno iskustvo gubitka voljene osobe veoma povezani. Treći je primjena nediskriminatornog pristupa zasnovanog na zakonu koji uključuje sve zainteresovane strane u procesu - navela je Bomberger.

Naglasila je i kako „porodice nestalih ne traže podršku vlasti zbog satisfakcije, već zbog prava: vlade imaju zakonsku obavezu prema međunarodnom i domaćem zakonu da učine sve što mogu da pronađu nestale i da osiguraju pravo preživjelih na istinu, pravdu i reparacije".

Također je istaknula i da uprkos prolasku vremena „uvođenje poboljšanih istražnih i forenzičkih tehnika znači da je moguće locirati tajne grobnice i identifikovati osobe koje su tu ukopane, čak i nakon više od dvije decenije“, saopćeno je iz ICMP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije