Svijet     | 06.03.2019. 13:09 |

Iran i Francuska razmijenit će ambasadore nakon višemjesečnih napetosti

FENA Internet

PARIZ/TEHERAN,  6. marta (FENA) - Iran i Francuska razmijenit će ambasadore, saopćili su zvaničnici u srijedu, nakon višemjesečnih napetosti, uključujući i one zbog navodnog iranskog planiranja bombaškog napada na skup iranske opozicije u blizini Pariza.

Tehran negira te optužbe.

Bahram Ghasemi, bivši ambasdor u Španiji i Italiji i aktuelni portparol ministarstva vanjskih poslova, imenovan je za novog iranskog ambasadora u Francuskoj, saopćio je zvanični izvor u Teheranu za AFP.

U Parizu je službeni list objavio u srijedu da je  Philippe Thiebaud, bivši ambasador u Pakistanu koji je svojevremeno zastupao Francusku u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), imenovan za ambasadora u Teheranu.

Ghasemi i Thiebaud zauzet će pozicije koje su bile napuštene više od šest mjeseci nakon niza diplomatskih sporova između Pariza i Teherana koji su izbili u prošloj godini. Prethodni francuski ambasador napustio je Iran po okončanju svog mandata u augustu prošle godine, dok je iranski ambasador napustio Pariz prošlog ljeta nakon isteka mandata.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta