Ekonomija     | 06.03.2019. 07:20 |

Konferencija o obligacionim šemama za energetsku efikasnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Na Konferenciji o obligacionim šemama za energetsku efikasnost, danas u Sarajevu, predstavnici institucija vlasti, međunarodne zajednice i ostali akteri energetskog sektora razgovarat će o modelu obligacionih šema putem kojeg se finansiraju mjere energetske efikasnosti i predstaviti model koji je razvijen za BiH kroz USAID EIA projekat.

Konferenciju organizuje USAID projekt investiranje u sektor energije, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Procjenjuje se da je investicioni potencijal energetske efikasnosti u BiH gotovo pet milijardi KM, a ulaganjem 100 miliona KM godišnje u mjere energetske efikasnosti, BDP Bosne i Hercegovine bi se povećao za gotovo jedan posto godišnje, što bi rezultiralo otvaranjem oko 4.900 radnih mjesta.

Primjenom tog modela i ulaganjem 100 miliona KM godišnje, uštedila bi se energija jednaka potrošnji 17 hiljada prosječnih domaćinstava, kao i smanjenje emisije CO2 jednako godišnjoj emisiji koju proizvede 19 hiljada vozila.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Finalna konferencija projekta 'Dekarbonizacija stambenog sektora u Bosni i Hercegovini'

Nove aktivnosti energetske efikasnosti u javnim zgradama u FBiH

Predstavnici Vlade ZDK i UNDP-a razgovarali o saradnji na projektima energetske efikasnosti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'