Bosna i Hercegovina     | 05.03.2019. 14:37 |

Ružnić: Ubrzano tražimo najbolje rješenje za situaciju u zdravstvu USK-a

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 5. marta (FENA) - Nakon jučerašnje protestne šetnje naših doktora medicine i stomatologije, naložio sam okupljanje pregovaračkog tima Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i maksimalni angažman na pronalasku rješenja za izuzetno tešku situaciju u zdravstvu - izjavio je danas premijer USK Mustafa Ružnić.

Ističe da je neophodno poboljšati zdravstvenu uslugu za sve građane ovog kantona, jer je njen nezadovoljavajući nivo jedan od razloga odlaska ljudi iz ovog dijela države.

-Ići ćemo u četiri pravca traženja rješenja za cjelokupnu situaciju. Prvi je to poboljšanje zdravstvene usluge za građane, s obzirom da ona nije ni na zadovoljavajućem nivou. Složili smo se sa sindikatima i oko povećanja plata doktorima medicine i stomatologije, ali samo kada se stvore uslovi za povećanja ličnih dohodaka svih medicinskih radnika. Definitivno moramo urediti oblast rada u privatnim praksama i javnim ustanovama, te neophodna stručna revizija i sistematizacija svih radnih mjesta, odnosno utvrđivanje viškova koji stvaraju veliki problem i za kantonalni budžet - kazao je premijer Ružnić.

Iz Vlade Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da se ubrzano radi i na pronalasku rješenja za prekid generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije, odnosno obezbijeđivanju finansijskih sredstava za poštivanje ranije potpisanog Kolektivnog ugovora.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana