Kultura     | 07.03.2019. 11:10 |

Na Međunarodni dan žena u Sarajevu izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH - knjige o izuzetnim bh. ženama bit će otvorena 8. marta na Međunarodni dan žena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Bit će predstavljeno 50 ilustracija žena koje su svojim društvenim angažmanom razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju, a autorice ilustracija su ilustratorice, dizajnerice i umjetnice iz BiH.

Na izložbi će također biti predstavljeno i 11 minijaturnih portreta od polimerne gline, koje je za potrebe grupnog finansiranja kampanje za knjigu #ŽeneBiH izradila bh. minijaturistica Selma Mahmutović.

Volonterska inicijativa #ŽeneBiH započeta je u martu 2018. kada su Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić putem svojih naloga na društvenim mrežama svakog dana objavljivale vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva. Ohrabrene reakcijama, odlučile su izdati knjigu s biografijama izuzetnih bh. žena. 

Postavka je organizirana uz podršku i partnerstvo Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini, a bit će otvorena od 8. do 16. marta, najavljeno je Umjetničke galerije BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu