Ekonomija     | 04.03.2019. 11:14 |

Slovenija ne želi otkupiti Mercator, ali i dalje želi svog člana u upravi

FENA Agencije

LJUBLJANA, 4. veljače (FENA) - Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je da slovenska vlada nije zainteresirana za ponovno vraćanje Mercatora u državno vlasništvo, ali da je zainteresirana da Mercator i nakon mogućeg uključivanja u Fortenovu, u upravnom odboru Mercatora i dalje ima svog predstavnika.

 "Slovenija ne želi niti je ikad željela otkupiti dionice Mercatora, ali to ne znači da država neće skrbiti nad postupcima novih vlasnika", kazao je Počivalšek u razgovoru za Slovensku televiziju, povodom restrukturiranja tvrtki u sastavu posrnulog koncerna Agrokor, čije zdrave kompanije od 1. travnja ulaze u sastav Fortenove.

On je podsjetio da je slovenska vlada zbog insolvencijskog postupka u Agrokoru tzv. Lex Mercator u upravu slovenskog trgovačkog lanca uvela svog posebnog povjerenika kako bi skrbio da ne dođe do odljeva kapitala iz Mercatora u Agrokor, te da želi da takva solucija ostane i dalje, nakon mogućeg uključivanja Mercatora u novu kompaniju Fortenova, prenosi Hina. 

Prema njegovim bi riječima slovenske banke, vjerovnice Mercatora, to morale postaviti kao uvjet da dođe do uključivanja Mercatora u novu kompaniju Fortenova.

Počivalšek je istaknuo važnost Mercatora za slovensko gospodarstvo jer on u Sloveniji zapošljava više od 10 tisuća ljudi i godišnje od slovenskih dobavljača nabavi proizvoda u vrijednosti pola milijarde eura.

Mercator slovenskim bankama duguje oko 650 milijuna eura, a dozvolu da se on uključi u novi sustav Fortenova još nisu dale Nova Ljubljanska banka (NLB) i izvozna banka SID.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo