Kultura     | 04.03.2019. 10:47 |

Uskoro rezultati konkursa za mlade autore o temi kulturnih raznolikosti u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 4.marta (FENA) - U ponoć je zatvoren konkurs „Nevid teatra“ u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“, a rezultati će biti objavljeni 14.marta.

Kulturne raznolikosti u BiH glavna su tema dramskih tekstova mladih autora i autorki iz Brčkog, Zenice, Gornje Kamenice, Nevesinja, Kiseljaka, Jablanice, Banje Luke, Visokog, Bosanske Gradiške i Jajca, koji su pisali i o problemima obrazovnog sistema i reformi obrazovanja Bosne i Hercegovine.

Implementacijom projekta "Obrazovanje kroz igru" Nevid teatar omogućit će, kako je saopćeno, djeci i mladima koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama, da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se s kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Najbolje autorske tekstova izabrat će Tanja Šljivar, višestruko nagrađivana dramska spisateljica i direktorka drame Narodnog pozorišta u Beogradu, koja će, kroz dramaturške radionice s izabranim autorima i autorkama, od 28. do 30.marta u Banjoj Luci, analizirati tekstove, istraživati i usavršavati njihovo znanje.
 
Odabrani dramski tekstovi će potom biti povezani u jednu tekstualnu cjelinu na osnovu koje će nastati interaktivna-obrazovna predstava za djecu uzrasta od tri do 11 godina koja će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjoj Luci do kraja augusta 2019. godine.

„Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promoviranje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

„Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'