Najave     | 11.03.2019. 19:11 |

Sutra u Sarajevu konferencija o zaštiti novinarki i žena u novinarstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Konferencija o zaštiti novinarki i žena u novinarstvu sutra će biti održana u Sarajevu.

Konferencija će biti održana u okviru projekta "Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost", koji je osmislila projekt menadžerica Ornela Čolić, a cilj projekta je skrenuti veću medijsku pažnju i potaći na senzibilitet u odnosu prema napadima koje žene svakodnevno trpe na svojim radnim mjestima.

Učesnice konferencije bit će: pravnica i aktivistica Vildana Džekman, dugogodišnja novinarka i reporterka Arijana Saračević Helać, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i autorica istraživanja "Napadi na novinarke u BiH u kontekstu ugrožavanja medijskih sloboda" doc. dr. Zlatiborka Popov Momčilović, glavna i odgovorna urednica i direktorica Oslobođenja Vildana Selimbegović, te asistentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Lamija Silajdžić.

Džekman je istakla da su žene u novinarstvu često izložene verbalnim napadima gdje ih se često vrijeđa i ponižava, te se smatra da nisu dorasle poslu u javnom diskursu.

- U komentarima na različitim portalima često sam nailazila na pogrdne nazive za žene novinarke, često se ističe kako je njihovo mjesto u kući, a ne u javnom prostoru i na taj način se omalovažava njihov rad. Potrebno je ponuditi neku vrstu rješenja u vidu "Mreže novinara" koja bi poslužila kao platforma za podršku kolega iz te branše - rekla je Džekman.

U prvom dijelu konferencija bit će ispitani konkretni slučajevi novinarki koje su pretrpjele bilo koji oblik napada ili prijetnji radi aktualizacije problema žena u novinarstvu, te će se javnost podsjetiti na težinu zadatka koje žene u novinarstvu obavljaju i pod kojim uslovima, pritiscima i prijetnjama to one rade.

U drugom dijelu će biti predstavljen pravni aspekt u okviru kojeg će pažnja biti posvećena pitanjima emotivnih, verbalnih, fizičkih prijetnji i napada do sudskih tužbi za klevetu, te prijetnji kao i autocenzure od strane kolega i nadređenih. Bit će ponuđeni konkretni postupci i rješenja za zaštitu novinarki i njihovu zaštitu putem zakona, kodeksa i etike.

Konferencija će biti održana pod pokroviteljstvom CPCD-a i USAID-a, najavljeno je iz Projekta "Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom