Svijet     | 01.03.2019. 16:06 |

Španija planira odobriti boravište za 400.000 Britanaca u slučaju tvrdog Brexita

FENA Internet

MADRID, 1. marta (FENA) - Španija planira odobriti boravište za oko 400.000 britanskih građana u slučaju "tvrdog Brexita", javile su u petak novine El Pais, uoči objave španskih planova za suočavanje s posljedicama britanskog napuštanja EU.

Plan odobrenja boravišta jasno navodi da će ta mjera na koju je pristala Španija biti uvjetovana ustim odredbama koje se primjenjuju na Špance koji žive i rade u Britaniji, piše El Pais.

Planovi suočavanja s poljedicama Brexita također se primjenjuju i na Gibraltar, navodi El Pais, naglašavajući da će Madrid insistirati da ima svoju riječ u primjeni bilo kakve mjere za taj poluotok u slučaju Brexita.

Plan će biti odmah poslan parlamentu, koji će uskoro biti raspušten zbog prijevremenih izbora. Također se pominju i konsekvence za ostala pitanja kao što je sudbina španskog nacionalnog avioprevoznika, Iberia, koji je u većinskom vlasništvu englesko-španske grupe IAG sa sjedištem u Britaniji

Vlada je usvojila dekret u prošlom mjesecu da zaposli još 1.375 novih javnih službenika koji će se baviti posljedicama Brexita, posebno u oblasti granične i carinske kontrole, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Španska policija uhapsila tri osobe zbog prisiljavanja migranata da skoče u more

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo