Bosna i Hercegovina     | 01.03.2019. 12:56 |

U Srebrenici danas sve u znaku obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 1. marta (FENA) - U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u prisustvu mnogobrojnih građana, vjerskih službenika i političkih zvaničnika s državnog, entiteskog i lokalnog nivoa vlasti, kao i  predstavnica majki Srebrenice i drugih brojnih udruženja. Oni su položili cvijeće na spomen-obilježja i proučili Fatihu te time odali počast žrtvama genocida.

Predsjednica Udruženja majke enklave Srebrenica - Žepa Munira Subašić svim građanima je čestitala Dan nezavisnosti BiH.

- Želim da svi prihvatimo našu zemlju, jer ona je najbolja i ona nam je kao majka. Našu zemlju moramo cijeniti i poštovati, a posebno trebamo cijeniti ove nišane u Potočarima. Trebamo se boriti za našu djecu da znaju ko su i kome pripadaju - kazala je Subašić.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović danas je bila prisutna u Potočarima povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, koji je nazvala najznačajnijim datumom u historiji BiH.

- Srebrenica je simbol borbe i otpora za nezavisnosti BiH. Ovo je poruka da nismo zaboravili svoju prošlost i da njegujemo svoju historiju i značajne datume, ali i da pokažemo da šehidi nisu zaboravljeni. Kao društvo moramo nastaviti borbu na očuvanju nezavisne BiH, a istovremeno sjećati se i biti svjesni svoje prošlosti bez potrebe da se svetimo, budućnost moramo graditi i sa drugim našim komšijama na bazi istine o prošlosti, uvažavajući se međusobno i poštujući naše žrtve - kazala je Feni Mahmutbegović.

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović istaknuo je da je ovo veliki dan za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

- Ovaj dan se obilježava u cijeloj našoj domovini, kao i dijaspori na svim kontinentima gdje žive Bošnjaci, tako će uvijek biti. Ovdje se okupljamo kada su tužni i vedriji trenuci kako bi se šehidima zahvalili za njihova djela i njihova djela će uvijek biti važna za temelj i opstojnost naše domovine BiH - istakao je Fazlović.

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida Salko Bukvarević uputio je čestitku svim građanima BiH, naglasivši da se Dan nezavisnosti BiH ne obilježava na cijeloj teritoriji BiH.

- Mi smo se borili za državu BiH da podjednako pripada svakom njenom građaninu na svakom pedlju države BiH - potcrtao je Bukvarević.

Dan nezavisnosti BiH svake godine se obilježava u Srebrenici, a program su pripremili predstavnici Općine iz reda bošnjačkog naroda.

Zamjenik načelnika Hamdija Fejzić i predsjednik Skupštine općine Srebrenica Nedib Smajić poručili su da je danas Srebrenica centar Bosne i Hercegovine i ujedno uputili čestitke svim građanima povodom Dana nezavisnosti.

Za Bošnjake koji žive u Srebrenici danas je neradni dan i sve je u znaku obilježavanja ovog praznika.

U Kulturnom centru Srebrenica danas će biti upriličen i obrazovano-kulturni program koji su pripremili najmlađi. Također, bit će prikazan film "Prvi mart - put u nezavisnost" autora Avde Huseinovića.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Konjic obilježio Dan nezavisnosti BiH

U Goraždu održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo