Kultura     | 01.03.2019. 12:32 |

U Sarajevu za 8. mart otvaranje izložbe #ŽeneBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. marta (FENA) - U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine na Međunarodni dan žena bit će otvorena izložba kojom će simbolično biti zaokružen jednogodišnji rad na kreiranju knjige sa biografijama više od 50 bh. žena što su društvenim angažmanom razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

Autorice ilustracija su ilustratorice, dizajnerice i umjetnice iz BiH, okupljene oko projekta #ŽeneBiH - knjige o izuzetnim bh. ženama, prve takve u historiji Bosne i Hercegovine.

-  Vjerujemo da će knjiga #ŽeneBiH potaknuti slične inicijative u BiH i šire, te biti korak dalje ka otvaranju razgovora o ženskim doprinosima u javnosti, a u konačnici rezultirati i institucionalnim promjenama kada je riječ o odnosu prema ženskoj historiji - poručuju autorice knjige Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić.

One su volontersku inicijativu #ŽeneBiH započele u martu 2018. godine kada su odlučile putem naloga na društvenim mrežama svakog dana objavljivati vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva. Ohrabrene reakcijama, odlučile su izdati knjigu s biografijama izuzetnih bh. žena čije ilustracije potpisuje 50 bh. ilustratorica, umjetnica i dizajnerica iz BiH. 

Izložba se organizira uz podršku i partnerstvo Britanske ambasade u BiH, koja je od početka prepoznala vrijednost ove inicijative. 

Knjiga je finansirana putem individualnih donacija i Indiegogo crowdfunding kampanje koja je tokom septembra i oktobra prošle godine prikupila 513 posto potrebnih sredstava, što je čini najuspješnijom crowdfunding kampanjom u BiH. Na taj način, knjiga se ovih dana našla u rukama prvih čitateljica i čitatelja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana