Regija     | 28.02.2019. 18:14 |

McAllister: EU je za proširenje, ali kandidati moraju ispuniti uvjete

FENA Agencije

BEOGRAD, 28. veljače (FENA) - Predsjedajući Vanjsko-političkog odbora Europskog parlamenta (EP) i izvjestitelj EP za Srbiju David McAllister poručio je u četvrtak u Beogradu da pretežita većina članova EP podupire proširenje Europske unije i ocijenio da su Uniji potrebne reforme, ali postoji širok konsenzus da joj se kandidati za članstvo trebaju pridružiti tek kad ispune odgovarajuće uvjete.

McAllister je, sumirajući na tiskovnoj konferenciji dvodnevni posjet Beogradu, naglasio kako je eurointegracijiski proces dug, te da EU ne može i neće uvoziti bilateralne sukobe.

Prištini i Beogradu sugerirao je da trebaju doći do rješenja "svih međusobnih problema" prije ulaska u Uniju, te poručio kako Srbiju čim prije očekuje među zemljama članicama.

Ukazavši da je Kosovo jednostranim pristojbama od 100 posto na robu iz Srbije i BiH prekršilo preuzete obveze i sporazume, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP), McAllister je podsjetio da su suspenziju tih carinskih mjera zatražile i Sjedinjene Američke Države, EU i mnoge njezine članice.

"Priština ne bi trebala propustiti priliku za rješenje problema s Beogradom", poručio je McAllister, te istaknuo kako je "potrebno da se obje strane vrate za pregovarački stol" u Bruxellesu.

Naglasivši da je EU spremna posredovati u dijalogu, europski je parlamentarac naglasio kako "nema napretka" dok Priština ne povuče odluku o pristojbama jer je "u interesu Kosova da se taj problem riješi brzo".

McAllister je, komentirajući "teškoće u radu" Skupštine Srbije zbog kojih pojedini zastupnici oporbe bojkotiraju sjednice parlamenta, istaknuo kako su Europska komisija i Europski parlament zabrinuti zbog načina funkcioniranja Skupštine Srbije i spremni posavjetovati da se poteškoće prevladaju.

Rekao je kako od srbijanskog parlamenta ovisi hoće li te formalne savjete i prihvatiti, ali je poručio i da je parlament "središte demokratske debate" te da zastupnici trebaju odlučiti hoće li sudjelovanjem u radu parlamenta služiti građanima koji su ih izabrali ili ne.

On je oporbenim zastupnicima sugerirao da se, kritizirajući parlamentarnu proceduru, trebaju zapitati da li propuštaju priliku sudjelovati u raspravi s vladom i parlamentarnom većinom.

McAllister, koji se ranije danas sastao i s predstavnicima srbijanske parlamentarne i izvanparlamentarne oporbe, rekao je kako EP zainteresirano prati mirne ulične prosvjede u Srbiji.

Zainteresirani smo, ali nismo u tome aktivni. Slušamo i pokušavamo stvoriti svoju sliku, izjavio je McAllister.

On je sugerirao kako bi "bilo idealno" kada bi Srbija imala pluralističke i slobodne medije s transparentnim financiranjem i poručio da je "nasilje nad novinarima neprihvatljivo", prenosi Hina. 

Mediji su ključni dio moderne demokracije, rekao je izvjestitelj EP i naglasio kako je pozvao predstavnike vlasti u Beogradu da unaprijede i poboljšaju stanja medija.

U Njemačkoj su slobodni mediji četvrta grana vlasti, uz zakonodavnu, sudsku i izvršnu. Ali, Njemačka je u drugačijoj situaciji u odnosu na mlade europske demokracije, ocijenio je McAllister i poručio da će se EU "uvijek zalagati za slobodne medije" i u zemljama kandidatima, ali i u nekim članicama Unije.

McAllister se jučer u Beogradu sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a danas u odvojenim susretima s premijerkom Anom Brnabić, te ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i eurointegracija Jadrankom Joksimović.

McAllister je ranije za Radio Slobodna Europa (RFE) rekao kako je EU je "primila k znanju" debatu koja se vodi o razgraničenju i promjeni granica kao mogućem rješenju za Kosovo, ali nije aktivni sudionik.

Rekao je kako ne misli da će izbori za Europski parlament u svibnju, utjecati na pregovore između Beograda i Prištine, ocijenivši da je taj dijalog "krucijalan".

Poslije posjeta Beogradu McAllister putuje u Prištinu.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo