Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 15:17 |

Zaid: Jedini mogući način je ponovna reprezentativnost za doktore u Federaciji

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH očekuje donošenje odluke koja omogućava federalnom i sindikatu doktora Kantona Sarajevo da budu ravnopravan socijalni partner.

Kazao je to predsjednik UO Sindikata Rifat Rijad Zaid i pojasnio na konferenciji za novinare u Sarajevu da je objavljena odluka Kantonalnog suda Sarajevo o upravnom sporu kojom je 'poništena reprezentativnost Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, ali i kantonalne sindikalne organizacije u Kantonu Sarajevo'.

Pojasnio je da reprezentativnost sindikata omogućava da taj sindikat bude socijalni partner. To sindikatu koji zastupa grupu ljudi omogućava da potpiše kolektivni ugovor. U konačnici, to omogućava da članovi tog sindikata imaju riješen radno-pravni status.

- Kad je sud u upravom postupku poništio našu reprezentativnost, federalni sindikat je izgubio mogućnost da bude socijalni partner. To trenutno nije od gorućeg interesa za sve doktore u FBiH, ali jeste na duži period. U drugoj odluci istog suda poništena je i reprezentativnost sindikata u KS, baš u vrijeme kad smo pripremali potpisivanje kolektivnog ugovora za sarajevske doktore u 2019. i 2020. godini - naglasio je.     

Po njegovim riječima, Sud se nije miješao u meritum toga da li sindikat doktora ima ili ne pravo na reprezentativnost.

- Odluku suda treba u potpunosti ispoštovati. Kad se ispoštuje odluka i ponovi postupak vezan za našu reprezentativnost, on ne može završiti nikako drugačije nego ponovnim izdavanjem reprezentativnosti za federalni Sindikat. Uputili smo službeni zahtjev za susret s aktuelnim ministrom, a vjerujem da ćemo to riješiti brzo. Jedini pravedan i mogući način je ponovna reprezentativnost za doktore u Federaciji - kazao je.

Današnjem susretu s novinarima prisustvovali su i predstavnici kantonalnih sindikata, a upozoreno je da će se čekati nekoliko sedmica. Ako ne vide da se problem rješava ili da je pri kraju rješenje tog problema na način da ponovno dobiju reprezentativnost, federalni sindikat započet će, rečeno je, proceduru organiziranja generalnog štrajka doktora na području FBiH.

Istaknuto je da federalni sindikat okuplja oko 85 do 90 posto doktora u FBiH. Odluka sarajevskog suda potpuno je, rečeno je, drugačija od npr. odluka livanjskog i goraždanskog suda koji su potvrdili reprezentativnost sindikata doktora.      

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo