Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 12:41 |

Ambasador Sakamoto potpisao ugovor o dodjeli grant sredstva u iznosu 447.600 KM

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto potpisao je danas ugovor o dodjeli 447.600 KM za nabavku ambulantnih vozila za domove zdravlja u Donjem Vakufu, Konjicu i Livnu, te projekt obnove zgrade osnovne škole u Sarajevu.

Za projekt opremanja Doma zdravlja u Donjem Vakufu, s nabavkom ambulantnog vozila, predviđeno je 65.910 KM. Za projekt opremanja Doma zdravlja u Konjicu ambulantnim vozilom izdvojeno je 108.600 KM, a za ambulantno vozilo za potrebe Doma zdravlja u Livnu izdvojeno 122.495 KM.

Također je za obnovu zgrade Osnovne škole "Saburina" u Sarajevu odobreno 76.999 eura (150,595.36 KM), a obuhvata zamjenu školskih prozora i drvenarije (prozorskih okvira i vrata).

Predstavnici navedenih institucija su zahvalili Vladi Japana na pomoći, jer će zahvaljujući odobrenim sredstvima pacijenti u zdravstvenim ustanovama imati kvalitetniju njegu, a također će i učenici u Saburinoj školi imati toplije učionice jer će im biti zamijenjena stolarija.

Ambasador Sakamoto je podsjetio da Vlada Japana pridaje veliku važnost osnovnim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u BiH, u okviru šeme Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske sigurnosti (GAGP), koji su započeli s implementacijom 1996. godine.

Ukupna suma je dostigla više od 18 miliona eura (oko 35 miliona KM) u posljednjih 20 godina, a sredstva utrošena za gradnju, obnovu i opremanje objekata za 31 projekt u sektoru zdravstva i 80 projekata u sektoru obrazovanja u cijeloj državi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana