Ekonomija     | 27.02.2019. 17:07 |

Izvoz piletine u zemlje EU kreće za oko 50 dana (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas u Sarajevu sastanak s peradarima te sa direktorom Ureda za veterinarstvo BiH povodom objavljivanja u Službenom glasniku Evropske komisije Odluke o stavljanju Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u članice Evropske unije.

Ministar Šarović je nakon sastanka izjavio novinarima da je ta odluka objavljena 21. februara ove godine, a donesena je skoro mjesec dana ranije.

Napomenuo je da su na sastanku bile i komapnije koje su prošle cijeli proces monitoringa, ali i kompanije koje su blizu da ispune potrebne uslove za sticanje mogućnosti izlaska na evropsko tržište. Bili su prisutni i proizvođači konzumnih jaja koji su u procesu monitoringa.

- Evropska komisija, odnosno njeno nadležno tijelo je u ponedjeljak i utorak razmatralo i zahtjev Bosne i Hercegovine kada su u pitanju prerađevine od pilećeg mesa. Ta rasprava je obavljena i očekujemo narednih dana i sedmica, kao što je bio slučaj za pileće meso, da se objavi i ta odluka, što je jedan od značajnih uspjeha – naveo je Šarović.

Ovo je, dodao je on, dobra vijest. To je bio jedan od zajedničkih ciljeva u kome su učestvovale nadležne institucije Vijeća ministara BiH - Ministarstvo, Ured za veterinarstvo, nadležne inspekcije i druga nadležna tijela iz RS-a, Federacije BiH i Distrikta Brčko, kao i proizvođači i svi kooperanti.                 

Ministar Šarović je podsjetio da pokušavaju od 2010. godine da dobiju „zeleno svjetlo, EU broj“.

- Konačno, ovaj trud i napore koje smo intenzivirali posebno u zadnje dvije godine su dali rezultat. U ovom procesu pomogli su nam i strani donatori, USAID, švedska SIDA, Češka razvojna agencija i njima zahvalnost za sve ono što su uradili - kazao je ministar Šarović.

Naveo je da je na današnjem sastanku razgovarano i o izazovima koji ih čekaju u narednom periodu. Po njegovim riječima, Ured za veterinarstvo je nadležna institucija koja će izdavati odobrenja, rješenja, dozvole za izvoz na tržište EU.

- Uz one koji su prošli cijeli ovaj proces – Madi, Brovis, Ovako, Argetu i druge kompanije, davat će dozvolu i za one kompanije, kao što je Perutnina Srbac, čija je majka firma iz Slovenije. Oni i neki drugi čekaju na ovaj važan trenutak – naveo je Šarović.

Kaže da izazovi slijede, te da je moguće da „očekujemo i barijere od onih zemalja gdje će naši proizvođači da izvoze“.  Za te barijere, napominje on, moramo se pripremati, kao što je to bilo slučaj sa mlijekom, „ali moramo i spriječiti zloupotrebe koje se posljednjih mjeseci dešavaju sa uvozom smrznutog mesa iz trećih zemalja, koje se u BiH odleđava i stavlja na tržište, što direktno pogađa jedan vrlo važan sektor peradara u BiH“.

Podsjetio je da se 52 komapnije bave ovim poslom u našoj zemlji, koji za sebe veže više od 300 farmi i više hiljada radnih mjesta.

Direktor Ureda za veterinarsvo BiH Ljubomir Kalaba je kazao da za nekih 50 dana prve pošiljke mogu krenuti. Kompanije su Brovis i Madi, kao klaonice, i Argeta i Ovako, kao prerada.    

Ministar Šarović je dodao kako misli da od 50 i nekoliko naših komapnija, uz ove četiri, najmanje još njih 10 ima ozbiljne šanse da u skoro vrijeme, kada krene izvoz u zemlje EU, mogu da ispune uslove i da izvoze u neku od zemalja EU.

- Mislim da imamo vrlo dobre kompanije, moderne, koje su osposobljene, tako da sam uvjeren da će to donijeti i veću proizvodnju. Moramo da znamo da je ovaj naš sektor u stanju da proizvede više od 50 hiljada tona mesa. Od toga mesa i prerađevina u zemlje CEFTA-e i treće zemlje izvozimo nešto malo više od devet hiljada tona. Mislim da su naše mogućnosti mnogo veće, uz podršku institucija - kazao je ministar Šarović.    

Direktor Ureda za veterinarsvo BiH Ljubomir Kalaba je kazao da će sada inzenzivirati rad na ispunjavanju uslova za izvoz konzumnih jaja.

- Već smo podnijeli zahtjev da nas komisija stavi na listu odobrenih zemalja za jaja za preradu, što je ista lista kao i za konzumna jaja. S tim što, da bi izvozili konzumna jaja, moramo imati odobren plan kontrole salmonele što mi u ovom trenutku nemamo i na tome trebamo raditi - naveo je Kalaba.

Nadam se, dodao je on, da ćemo uskoro to završiti i da će i oni moći izvoziti svoje proizvode.

Direktor Društva Madi Maid Jabandžić je kazao da mnogo toga treba da donese izvozna dozvola, prije svega za preduzeće Madi i za kompletan ovaj sektor – nova zapošljavanja, nove količine, nove kapacitete, nove finansijske tokove.

Ocijenio je da je ovo jedna velika stvar, te izrazio nadu da necarinskih barijera neće imati ili da će ih imati što manje.

Kopredsjedavajući Koordinacionog tijela za živinarstvo, peradarstvo BiH i direktor preduzeća Agreks iz Donjeg Žabara Predrag Miličić je kazao da je dobra vijest da će meso peradi krenuti iz BiH na evropska tržišta.

– Poslije devet godina našeg napornog rada i čekanja, konačno možemo saopštiti ovu dobru vijest. Dolazim iz sektora koji je još na čekanju, to je proizvodnja konzumnih jaja. Hoću uime firme koju predstavljam, a i uime koordinacionog tijela da kažem da mi pripadamo jednoj vrlo potentnoj grani i sigurno nećemo na zahtjevnom evropskom tržištu imati ulogu autsajdera – kazao je Miličić.

Više na:

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2630/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NL6QNEhQSWtl-k65IxrXpXCpzYl91ArM?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo