Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 15:49 |

Vlada RS-a neće provoditi Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27.februara (FENA) – Vlada Republike Srpske (RS) oštro se protivi usvojenoj Odluci o uslovima i načinu provođenja Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka u Bosni i Hercegovini (CITES), te ujedno izražava stav da je nadležni organi tog bh. entiteta neće provoditi.

Smatra da pojedine odredbe Odluke nisu u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima, te navodi da prilikom njene izrade nisu uvažene primjedbe i sugestije nadležnih institucija iz RS, zbog čega se zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da u što kraćem roku, stavi van snage navedenu odluku, saopćeno je iz Vlade RS.

Entitetska vlada je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci donijela odluku o usvajanju Plana korištenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2019. godinu, u okviru ukupnog iznosa od 71.000.000 KM.

Izmjenjena je i dopunjena Uredba o osnivanju Helikopterskog servisa RS-a, kojom se, kako je saopćeno iz Vlade, preciziraju poslovi pilota.

-Nabavkom novog, višenamjenskog helikoptera AW119Kx efikasnost izvođenja operacija Helikopterskog servisa je dignuta na znatno viši nivo. Helikopter je, između ostalog, opremljen opremom za gašenje požara, u mnogome su unaprijeđene sve operacije koje izvodi Helikopterski servis, a naročito operacije gašenja požara, te transporta bolesnih i povrijeđenih, kao i operacije pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda ili potrebe za traganjem i spasavanjem - navodi se u saopćenju iz entitetske vlade.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'