Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 13:03 |

Dan ružičastih majica - U BiH se nedovoljno govori o vršnjačkom nasilju (video)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Nevladina organizacija "World Vision BiH", u suradnji s pokretom mladih  'Vrijedni pažnje' i Udruženjem za razvoj društva 'Kap', obilježili su Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) na trgovima u nekoliko bh. gradova i tako skrenuli pažnju da je vršnjačko nasilje prisutno, ali da se o tome ne govori dovoljno.

Koordinatorica za komunikacije World Vision BiH Nejra Baltes u izjavi novinarima u Sarajevu podsjetila je na podatke iz istraživanja Udruženja KAP po kojem je trećina ispitanika izjavila da su žrtve neke vrste zlostavljanja i vršnjačkog nasilja, ali ih je mali broj to i prijavilo.

- Veliki problem, ali nedovoljno se govori o tome. Zato smo svi danas u ružičastim majicama, da kažemo da smo protiv bilo kojeg od oblika nasilja uključujući i vršnjačko nasilje - poručila je.   

Mišljenja je da se u sprječavanje kao i u rješavanje toga problema mora uključiti cijelo društvo. Svi kojima je struka rad sa djecom obavezni su, istaknuto je, reagirati na sve vrste nasilja.     

- Važna je i uloga institucije sistema. World Vision, u radu sa djecom, konstantno radi sa institucijama sistema. Međutim, nedostaju finansijska sredstva i edukacija, nastavljamo raditi na tome - kazala je.   

Član pokreta 'Vrijedni pažnje' Tarik Čolo iz Goražda ima 19 godina. Danas je u Sarajevu, zajedno sa prijateljima u ružičastim majicama, radio na boljem informiranju stanovništva o problemu vršnjačkog nasilja.

- To bi se u korijenu trebalo spriječiti, jer mladi izloženi nasilju i zanemarivanju imaju problema u formiranju ličnosti - kazao je.

Stručnjaci podsjećaju da nasilje definitivno nije samo udarac. Može se prepoznati na različite načine. Važno je reagirati kad se primijeti da se ponašanje djeteta mijenja, kad dijete (koje inače s osmjehom ide u školu) promijeni stav prema školi, okolini i počinje se povlačiti u sebe.     

Današnji događaj, upriličen na Trgu djece Sarajeva, zapravo preslikava dešavanja u 50 osnovnih škola širom BiH. Učenici su, na 'ružičastom zidu', simboličnim otiskom prstiju, dlana ili potpisom imali priliku izraziti protivljenje svim oblicima nasilja, s fokusom na međuvršnjačko nasilje.

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) obilježava se posljednje srijede u februaru, a u BiH organiziran je u okviru kampanje "Vrijedni pažnje" čiji je cilj okončanje nasilja nad djecom.

Pogledajte http://fena.ba/video/2626

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11iDdKJfJfXh6arQVZbsNB255_WbIzy9I?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kroz projekt Grada Goražda i World Visiona 22 porodice dobile motokopačice

World Vision BiH: Prisilno prosjačenje u BiH u porastu

Unaprijeđena zaštita djece u vanrednim situacijama u pet općina u FBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!