Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 12:27 |

Potpisan memorandum o saradnji i podršci unapređenju položaja mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i direktor Instituta za razvoj mladih "Kult" Jasmin Bešić potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji i podršci unapređenju položaja mladih u BiH.

Potpisivanjem tog dokumenta uspostavlja se institucionalna saradnja s ciljem zajedničkog djelovanja na definisanju i analiziranju sektorskih politika prema mladima, analiziranju potreba i problema mladih u BiH, razvoju i saradnji sa savjetima mladih i drugim nadležnim organima vlasti za mlade, profesionalizaciji omladinskog rada i rada s mladima te podrške razvoju omladinskog sektora u BiH.

- Osnovni motiv je da dobijemo analizu potreba mladih koja bi bila prihvatljiva za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini, a koja treba da bude polazište za sve buduće politike u oblasti mladih. Suočeni smo s problemom odlaska mladih, prije svega visoko kvalifikovanih ljudi iz BiH, a analiza o čijoj izradi smo potpisali Memorandum treba da ukaže na razloge odlaska i ponudi preporuke za aktivnosti kako bi položaj mladih bio poboljšan - rekao je ministar Osmanović.

Direktor Instituta za razvoj mladih "Kult" Jasmin Bešić istakao je da će se saradnja, osim analize potreba mladih, provoditi i kroz savjetodavnu podršku pri provođenju uspostavljenog zakonskog okvira za mlade, podršku u kreiranju strateških dokumenata za mlade u BiH, informisanje mladih na njima prilagođen način o mjerama koje provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH i nevladin sektor, kao i kroz zagovaranje adekvatnih izdvajanja budžetskih sredstava za pitanja mladih i promociju politika prema mladima.

Potpisnici Memoranduma posebno su naglasili da provođenje ovog dokumenta ne stvara nikakve obaveze finansijske prirode, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

UG 'Nešto više': Mladima je bitno pojasniti kakve posljedice ima govor mržnje po njih same

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo