Svijet     | 26.02.2019. 18:33 |

Maduro: Guaido će morati izaći pred lice pravde

FENA Internet

CARACAS, 26. februara (FENA) - Venecuelski opozicioni čelnik Juan Guaido mogao bi biti uhapšen kad i ako se vrati u svoju zemlju iz posjete Kolumbiji, nagovijestio je predsjednik Nicolas Maduro.

- On ne može samo doći i otići. On će morati izaći pred lice pravde, a sud mu je zabranio da napusti zemlju. Ja ću poštovati zakone - rekao je Maduro u intervjuu za ABC News.

Venecuelanski Vrhovni sud zabranio je Guaidou da putuje u inostranstvo u januaru.

Zabrana je na snazi dok je on pod istragom zbog, po riječima državnog odvjetnika Tareka Williama Saaba, "ozbiljnih kaznenih djela povrede ustavnog poretka".

Usprkos tome, Guaido je otputovao u kolumbijski pogranični grad Cucutu tokom vikenda kako bi nadgledao dostavu humanitarne pomoći Venecueli, što su spriječili venecuelanski vojnici ispaljivanjem gumenih metaka i bacanjem suzavca.

Maduro tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Američkih Država da vojno interveniraju u njegovoj zemlji i njega svrgnu s vlasti.

Guaido je nakon Cucute otputovao u kolumbijsku prijestolnicu Bogotu na sastanak Limske grupe, čije su ga zemlje članice priznale za privremenog predsjednika Venecuele.

Kolumbijskim medijima je rekao da će se uskoro vratiti u Venecuelu, ali je Maduro upozorio da će tada morati odgovarati pred sudom, prenosi Al Jazeera Balkans. 

- Nicolas Maduro nije u poziciji da ikoga uhapsi u ovoj zemlji. Sudovi imaju svoje postupke i oni daju naloge izvršnome tijelu. Nitko ne može biti iznad zakona - rekao je Maduro, prenosi dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Maduro ponovo kandidat vladajuće stranke za predsjednika Venecuele

Maduro: Izborni dogovor s opozicijom na rubu kolapsa

Maduro i Ali sastaju se radi ublažavanja napetosti oko pogranične oblasti između Venecuele i Gvajane

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom