Bosna i Hercegovina     | 26.02.2019. 15:11 |

U BPK Goražde povećan broj krivičnih djela u oblasti zloupotrebe droga

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26. februara (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u prošloj godini je povećan broj krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga - rečeno je na današnjoj pres-konferenciji u kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Šef Odsjeka za organizovani kriminal i zloupotrebu opojnih droga Elvedin Hubanić istakao je da su službenici ovog odsjeka u saradnji s kantonalnim tužilaštvom provodili mjere i radnje na suzbijanju ove pojave. Po njegovim riječima, u prošloj godini registrovano je 39 krivičnih djela iz ove oblasti, što je za osam više u odnosu na 2017. godinu.

- Od toga, 34 krivična djela su se odnosila ili su kvalifikovana kao krivična djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, dok je pet krivičnih djela okvalifikovano kao krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Njih 38 je počinjeno od poznatog počinioca a jedno od nepoznatog. Tokom 2018. godine uputili smo ukupno 32 izvještaja Kantonalnom tužilaštvu Goražde o počinjenom krivičnom djelu protiv isto toliko osoba, od kojih je 28 nastanjeno na području BPK, četiri su s područja Kantona Sarajevo, dok je jedna osoba nastanjena na području entiteta Republika Srpska“ – precizirao je Hubanić.

Dodao je da su od ukupno 32 osobe, 23 povratnici u vršenju krivičnih djela, 28 izvještaja je upućeno zbog počinjenog krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, a četiri su upućena za KD neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Sva prijavljena lica su osobe muškog spola, starosne dobi od 1967. do 1998. godišta.

-Tokom januara i februara ove godine uputili smo pet izvještaja protiv isto toliko lica. U četiri slučaja riječ je o pronalasku materija koje asociraju na opojnu drogu i ona će biti proslijeđena na vještačenje. Generalno, najčešća pronađena narkotička sredstva su marihuana i opojna droga speed. Prema našim saznanjima droga na ove prostore dolazi sa drugih područja RS-a i Kantona Sarajevo - kazao je Hubanić.

Po riječima šefa Ureda komesara policije Emke Rizvanovića, u prioritetne zadatke Uprava policije je uvrstila otkrivanje i procesuiranje ovih krivičnih djela. Sačinjen je i Plan djelovanja koji pored represivnih podrazumjeva i preventivne mjere.

-Što se tiče represivnog rada, osnovali smo poseban Odjel za organizovani kriminal i droge koji ima dovoljan broj istražitelja koji 24 sata rade na terenu po pitanju otkrivanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela u oblasti zloupotrebe opojnih droga. Preventivni dio podrazumijeva edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola o štetnosti opojnih droga i svega što ona sa sobom nosi - kazao je Rizvanović.

Naglasio je da, kada je u pitanju borba protiv zloupotrebe opojnih droga, policija sama ne može puno učiniti

- Kada se policija uključi to je već pomalo kasno. Da bismo se adekvatno suprotstavili ovom problemu mora se uključiti šira društveno-politička zajednica, posebno ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK i obrazovne institucije, odnosno osnovne i srednje škole. Jedan od najključnijih faktora u ovoj borbi su roditelji na kojima je najveća odgovornost jer jedino oni svojim nadzorom i savjetima svojoj djeci, najviše mogu doprinijeti suzbijanju ove pojave - mišljenja je Rizvanović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

PUZ: Pritvoren 27-godišnjak s 300.000 tableta iz kojih se može dobiti droga

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana