Bosna i Hercegovina     | 26.02.2019. 12:12 |

Mašović primio šefa Odjela međunarodnog vojnog osoblja NATO-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima primio je danas u posjetu generalpukovnika Jana Broeksa, šefa Odjela međunarodnog vojnog osoblja NATO Komande u Briselu.  

Razgovarano je o pitanjima u oblasti sigurnosti, kao i trenutnim i budućim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru međunarodne vojne saradnje koje doprinose razvoju BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

General Jan Broeks je tokom informativnog brifinga, upriličenom povodom njegovog dolaska, upoznat s aktuelnim stanjem, težišnim aktivnostima i operacijama OSBiH u zemlji i inostranstvu, s posebnim naglaskom na aktivnosti i učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u Afganistanu čime doprinose osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti. 

Mašović je istakao važnost donošenja odluke da se BiH odobri aktivacija MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO), koja vodi daljem napretku države Bosne i Hercegovine, ali i uspješnijem procesu modernizacije te unapređenja kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH. 

On je još jednom potencirao da će OSBiH u narednom periodu biti fokusirane na jačanju saradnje s NATO-om, dostizanju odgovarajućeg stepena interoperabilnosti i sposobnosti, kao i jačanju regionalne saradnje, kroz širenje bilateralne i druge saradnje sa oružanim snagama susjednih zemalja i zemalja u regionu.

Broeks je pohvalio angažman pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu.

Izrazio je zadovoljstvo odlukom da se Bosni i Hercegovini odobri aktivacija MAP-a, te pružio daljnu podršku svim aktivnostima BiH na putu ka članstvu u EU i NATO. 

Susretu su prisustvovali i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Marty J. Bissell, a ispred OSBiH zamjenici načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, načelnici Uprava ZŠ OS BiH, te šef Vojnog dijela Misije pri NATO i vojni predstavnik BiH pri EU brigadir Jasmin Čajić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'