Regija     | 21.02.2019. 19:45 |

Pahor: EK propustila priliku da stane na stranu Slovenije u sporu s Hrvatskom

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 21. veljače (FENA) - Europska unija je u slučaju slovensko-hrvatskog spora oko arbitraže o graničnom prijeporu "propustila idealnu priliku da naglasi načelo vladavine prava" ne stavivši se na stranu Slovenije, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu slovenski predsjednik Borut Pahor, rezimirajući rezultate svog dvodnevnog posjeta sjedištu Europske komisije.

 Pahor se u Bruxellesu sastao s predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Vijeća EU-a Donaldom Tuskom.

 Juncker nakon susreta u srijedu nije želio komentirati slovensko-hrvatski spor i ulogu Komisije, rekavši da "nema ništa novo", ali je potvrdio da je na inicijativu Pahora bilo riječi i o arbitražnom sporu.

 Pahor je u četvrtak na konferenciji za novinare u Bruxellesu rekao da mu je Juncker u razgovoru kazao da je Komisija u vezi sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne presude imala mogućnost ali ne i dužnost da se pridruži slovenskoj tužbi.

 Slovenija tvrdi da je Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude prekršila europsku pravnu stečevinu, a očekivala je da će je lani Europska komisija u tom podržati što ona nije učinila.

 Govoreći u četvrtak na svojoj završnoj konferenciji za novinare nakon dvodnevnog posjeta Bruxellesu, Pahor je kazao da Komisija još uvijek ima mogućnost da se o slovensko-hrvatskom prijeporu oko arbitraže izjasni dok traje postupak pred sudom EU-a u Luxembourgu.

 Na pitanje je li o toj mogućnosti dobio od Europske komisije kakva jamstva, Pahor je kazao da treba biti jako oprezan kad se izražavaju očekivanja od Komisije, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Puhovski: U srijedu navečer ni približno se neće znati konačni rezultat

Od ponoći u Hrvatskoj na snazi izborna šutnja

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'